Avem un grup de chat pe WhatsApp si Telegram

Cateva cuvinte despre Melbourne

Melbourne a fost considerat de multi ani alternativa partriciana la indraznetul si parvenitul Sydney, un fel de Lume Veche, genul de loc in care ceea ce conta era cine a fost familiat ta si la ce scoala ai invatat. Din anumite puncte de vedere, aceste standarde au ramas neschimbate, dar recent oamenii din Melbourne au aratat lumii ca stiu si cum sa se distreze.

De exempolu, orasul gazduieste Grand Prix-ul de Formula 1 de mare success si are unul dintre cele mai mari si stralucitoare cazinouri; ceea ce era odata o simpla zona plictisitoare din sudul raului Yarra, astazi este un centru comercial cosmopolit, in timp ce minuni arhitecturale ca noul si imensul complex Federation Sqare incep sa apara in centrul orasului.

Totusi, orasul nu si-a pierdut din aerul aristrocrat. A ramas un oras cu cladiri elegante, parcuri frumoase si constructii grandioase, precum Melbourne Club. Cele mai mari companii miniere din Australia isi au sediul aici, in timp ce cea mai mare retea de tramvaie a lumii ii confera un aer placut de oras european de moda veche.

Sporturile sunt foarte importante in Melbourne, astfel incat exista noua cluburi profesioniste de fostbal australian. ORasul gazduieste atat turneul de tenis Australian Open, cat si cea mai mare cursa de cai din Australia, Melbourne Cup.

In Melbourne exista un amestec interesant de etnii - in special greci, italieni si asiatici - judecand dupa pietele, restaurantele si brutariile din oras. Daca te hotarasti sa mergi la un restaurant din Melbourne, inseamna ca ai de ales din "Natiunile Unite" ale stilurilor culinare. Exista chiar si un restaurant pe sine de tramvai care ofera, seara, la cina, plimbari turistice prin oras - o adunare fericita a punctelor forte ale orasului: mancarea excelenta, arhitectura eleganta si sinele de tramvai.

Orasul a fost intemeiat in 1835, in urma unei afaceri incheiate de catre doi antreprenori, John Batman si John Pascoe Fawkner. Ei au oferit locuitorilor aborigeni paturi, faina si alte maruntisuri in schimbul a 200.000 de hectare de teren in jurul Portului Philip. Acest schimb neautorizat a enervat Oficiul Colonial din Londra dar, cu toate acestea, a permis tranzactia. Saisprezece ani mai tarziu au fost descoperite resurse aurifere in jurul oraelor Ballart, Bendigo si Castlemaine si succesul orasului a fost astfel asigurat. Vanatorii de ar au inceput sa apara, aproape 2.000 pe saptamana si pana in 1861 goana dupa aur a facut ca Melbourne sa devina cel mai mare oras al Australiei. Poti sa vezi o prezentare a zilelor din perioada goanei dupa aur in seifurile de aur din Old Treasury Building de pe Spring Street.

image

In zilele noastre, Melbourne concureaza cu Sydney pentru titlul de capiala financiara a Australiei si, cu 4 milioane de locuitori este putin mai mic. Locuitorii din Melbourne sustin insa ca in orasul lor se traieste cel mai bine. Voci puternice din afara ii sustin: ziarul "the Economist" situeaza adesea Melbourne printre orasele c cel mai ridicat nivel de trai.

Desi sustinatorii orasului Sydney pretind ca vremea este rece si mohorata in Melbourne, in realitate in capitala Victoriei ploua chiar mai putin decat in Sydney. In ultimii ani, Melbourne concureaza cu Sydney si sub aspectul glamour, gazduind evenimente internationale precum Formula Oane Grand Prix si construind cel mai mare si mai luxos cazinou din Australia.

Este foarte simplu sa te plimbi prin Melbourne cu autobuzul, cu trenul sau cu tramvaiul. Guvernul din Victoria asigura populatiei transport gratuit cu un tramvai care inconjoara centrul orasului. Acest tramvai gratuit este colorat cu crem si visiniu. Tramvaiele obisnuite sunt colorate cu verde si auriu.

Central Business District - prescurtat CBD - este un amestec placut de zgarie-nori si constructii in stil victorian. Orasul este dispus sub forma unei retele, astfel incat trebuie sa retii doar cateva strazi mai importante. Cabinele de informatii, foarte eficiente te pot ajuta sa iti planifici deplasarile.