Viza 175/885

Se mai numeste și Skilled Independent visa și se
adresează în special persoanelor care cunosc bine limba Engleză și vor
să emigreze oriunde în Australia fără obligații. Această viză nu
necesită nici un fel de sponsorizare din partea vreunei rude ori vreo
nominalizare din partea unui stat sau teritoriu Australian.

Aplicarea pentru acest tip de viză se poate face din Australia (în cazul studenților internaționali care și-au terminat studiile în Australia) sau din afara Australiei (cam toate celelalte persoane).

Criterii de eligibilitate

Vârstă

Aplicantul principal trebuie să aibă sub 50 de ani.

Ocupație

Aplicantul principal trebuie să aibă o echivalare de studii într-una din meseriile aflate pe lista SOL (Skilled Ocupation List).

Engleză

Aplicantul principal trebuie să aibă un nivel de engleză Competent
(minim 6 la examenul IELTS sau un pașaport dintr-o țară vorbitoare de
limba engleză nativ)

Membrii familiei care emigrează și au vârsta de peste 18 ani trebuie
să aibă un nivel minim de cunoștințe de limba Engleză (nivel funcțional
- nota 4.5). DACÄ‚ membrii familiei care emigrează și au peste 18 ani
nu au un certificat IELTS cu nota minimă 4.5 sau nu vor să dea un astfel
de examen, trebuie să plătească suplimentar atunci când se aplică
pentru viză.

IMPORTANT

examenul IELTS cu nota minimă de 6
a aplicantului principal nu trebuie să aibă o vechime mai mare de 24
luni atunci când se aplică pentru viză.

Aplicantul secundar cu nota
minimă de 4.5 nu trebuie să aibă o vechime mai mare de 12 luni a
examenului IELTS la data aplicării pentru viză.

Examenul IELTS trebuie luat cu nota 4.5 respectiv nota 6 la fiecare din probele susținute.

Experiența în muncă

Aplicanții trebuie să fi muncit în mod obligatoriu cel puțin 12 din
ultimele 24 luni înaintea aplicării pentru viză, cu excepția cazurilor
în care au studiat în Australia. în mod obligatoriu aplicantul trebuie
să fi muncit în meseria pentru care și-a făcut echivalarea și munca
prestată de acesta să fi fost plătită.

Studenții în Australia nu trebuie să facă
dovada experienței în muncă. Ei trebuie să aibă 2 ani minim de studii în
Australia și să-și fi terminat studiile în ultimele 6 luni înaintea
aplicării.

Deasemenea stundenții în Australia trebuie să aibă viza 485 (Skilled Graduate Visa).

Sănătate

Toți aplicanții trebuie să fie sănătoși pentru a putea emigra.
Sănătos înseamnă să nu aibă boli care pot creea o povară statului
Australian.

Cazier

E posibil ca aplicanților să li se ceară cazierul PENAL atunci când vor fi contactați de ofițerul de caz.

Punctaj

Cei ce aplică trebuie să obțină minim 65 de puncte puntru a putea emigra. Vezi calculator puncte pentru Australia

Durată și condiții

Nu sunt condiții pentru această viză.

Dacă aplicanților li se acordă viza 175 (viză permanentă), cei care
au aplicat au dreptul de a trăii și de a muncii în orice domeniu
oridunde în Australia cu condiția respectării legilor Australiene.
Deasemenea aplicanții pot călătorii în
și înafara Australiei timp de 5 ani de la acordarea vizei. După această
perioadă, aplicanții pot sta în Australia pe perioadă nelimitată însă
dacă ies le trebuie viză pentru a putea intra dinnou în Australia. în
cei 5 ani de la acordarea vizei se poate obține cetățenie Australiană.

Costuri

Taxa se plătește o singură dată când se depune pentru viză.

Sunt posibile 2 feluri de taxe:

1st instalment
- se plătește dacă aplicantul secundar a luat examenul IELTS cu mai
mult de 4.5 la fiecare din probe, cu cel mult 12 luni înainte de data
aplicării. La data de 27.11.2011 când a fost scris acest articol taxa
pentru această categorie este de 2960$ AUD

2nd instalment
- dacă aplicantul nu a reușit să ia 4.5 la fiecare din probe ori nu a
susținut examenul IELTS. La data de 27.11.2011 când a fost scris acest
articol taxa pentru această categorie este de $4110
Vezi pagina oficială cu taxele pe websitul oficial.
Pe langa costurile de pe websitul principal trebuie sa stii ca si
examenul IELTS precum si echivalarea studiilor costa. Alte costuri mai
pot include si trimiterea actelor in Australia daca este nevoie,
analizele medicale in cazul in care ti se cer, cazier, etc...