Avem un grup de chat pe WhatsApp si Telegram

Căutarea unui loc de muncă

Nu aveti nevoie de o viza speciala de munca pentru Australia. De asemenea, nu are nici un rost sa pierdeti timp cautind si aplicand pentru oferte de munca in Australia daca nu aveti deja viza, deoarece nimeni nu va lua in considerare cererea dvs de angajare.

Cautand oferte de munca in Australia fara a avea viza, pierdeti timp pretios pe care ar trebui sa-l acordati obtinerii rezidentei permanente, a vizei de studii sau a oricarui alt tip de viza.

Cel care cauta un loc de munca in Australia trebuie sa joace mai multe roluri. El/ea trebuie sa stie sa navigheze pe Internet, inclusiv sa trimita/citeasca un e-mail, sa redacteze un CV pe calculator si trebuie sa inteleaga importanta cuvintelor cheie in materialele prin care se auto-promoveaza pentru a se mentine pe primele locuri in bazele de cautare a fortei de munca.
De asemenea, cel care isi cauta un loc de munca trebuie sa fie expert in comunicare, sa poata sa-si sustina cauza si sa puna accent pe abilitatile sale si pe faptul ca el, candidatul, este este solutia cea mai potrivita pentru necesitatile posibilului angajator.

Cel care isi cauta un loc de munca trebuie sa cerceteze, sa investigheze, sa probeze si sa verifice informatii. De asemenea, trebuie sa cunoasca mai multe aspecte, precum ziua din saptamina cind sunt publicate, de catre guvern, ofertele de locuri de munca – simbata; sa stie unde sunt localizate anumite industrii (de exemplu cineva care cauta un loc de munca in industria miniera ar trebui sa locuiasca in West Australia – Vestul Australiei – decit intr-o aglomeratie urbana precum Melbourne). De asemenea, trebuie sa stie ca locurile de munca in serviciul public se obtine pe merit (conform legii serviciului public – Public Service Act 1999) si ca din scrisoarea sa de intentie trebuie sa si capacitatatile canditatului de a rezolva problemele angajatorului si nu doar sa accentueze aspiratiile personale al candidatului.
Multi din cei care cauta un loc de munca se trezesc in postura de destinatari ai scrisorilor de respingere a candidaturii pentru diferite posturi deoarece nu se informeaza si pur si simplu nu citesc cu atentie anuntul de angajare si nu au raspuns in concordanta cu cerintele anuntului.

De obicei, posturile facute publice de guvern sunt pentru profesori/invatatori, profesori de liceu, functionari publici si orice alta pozitie in aparatul local, statal sau federal, de la receptioner pina la manager.
De obicei, in aceste anunturi se precizeaza responsabilitatile postului, nivelul de salarizare si numarul de locuri disponibile. Aceste anunturi ofera cea mai importanta informatie necesara depunerii cererii: o invitatie de a contacta o persoana anume desemnata pentru a va oferi o descriere a postului, o fisa a postului. Descrierea postului va cuprinde nu numai responsabilitatile, ierarhia organizationala si ce se asteapta de la viitorul angajat, dar si o a treia componenta, ascunsa: criteriile cheie de selectie.

Criteriile cheie de selectie sunt pe o lista de intrebari prin care candidatul este testat in ce priveste atitudinea, abilitatile si pregatirea sa. Desi aceste intrebari pot parea similare cu cele de la interviu si ca epuizeaza toate subiectele ce pot fi abordate in cadrul interviului, procesul trebuie urmarit cu atentie.
Intrebarile difera, pot contine sase pina la opt puncte in care candidatul este chestionat referitor la experienta sa in arii legate de domeniul sau, precum abilitatile de comunicare, cunostintele tehnice, capactiatile sale de a conduce o echipa si atitudinea sa. De asemenea, pot fi intrebari specifice unui domeniu, de exemplu pentru manageri sau profesori, din care sa reiasa cit mai mult referitor la experienta profesionala a respectivului candidat.
Candidatii care primesc fisa postului si criteriile cheie de selectie trebuie sa alcatuiasca o lista cu raspunsurile la fiecare intrebare si sa incerce sa ofere exemple concrete referitoare la modul cum experienta lor reprezinta solutia pentru necesitatile angajatorului.

Candidatii trebuie sa ofere dovezi clare referitoare la pregatirea in domeniu, la experienta sau la rezultatele obtinute. Raspunzind cu caldura si cu fraze pretentioase la o intrebare privind abilitatile de comunicare cum ca aceasta este unul dintre punctele dvs. forte, nu ii va impresiona pe evaluatori. In functie de intrebarea pusa, raspunsul dvs. se poate extinde de la o treime de pagina la o pagina intreaga.

Cum se realizeaza procesul de angajare pentru posturile anuntate de guvern?

 • Este pregatita documentatia pentru selectie si este creata fisa postului, completata cu cerintele postului, criteriile cheie de selectie, baza de salarizare si detaliile de contact.
 • Este publicat un anunt in ziare si cotidianele centrale, anunt care cuprinde o descriere a postului, un numar de telefon de contact si detalii referitoare la adresa unde sa fie trimise cererile. Unii nu inteleg utilitatea numarului de telefon de contact pentru detalii privind postul si, din dorinta de a isi depune cererile cit mai rapid, trimit imediat un CV si o scrisoare de intentie pentru ca apoi sa fie eliminati din cursa deoarece nu s-au conformat cerintelor din anuntat.
 • Procesul de primire a cererilor de inscriere la interviu continua pina la data limita.
 • Urmeaza intocmirea unei liste de candidati. Fiecare candidat va completa separat fiecare formular, fiind atent la criteriile cheie de selectie cuprinse in fisa postului. Odata completate aceste evaluari, cererile vor fi primite de catre evaluatori si comparate. Candidatii care au obtinut cele mai bune scoruri vor merge mai departe in faza a doua.
 • Au loc interviurile in cadrul carora candidatii sunt chestionati referitor la atitudinile lor.
 • Pentru candidatii care merg in etapa urmatoare, se face o verificare a referintelor pe care lea-u furnizat. Persoanele desemnate de catre candidati sa ofere referinte sunt rugate de catre evaluatori sa completeze niste rapoarte similare criteriilor cheie de selectie.
 • Este creat un raport de selectie.
 • Este luata decizia de angajare.
 • Sunt trimise notificari tuturor angajatilor.
 • Candidatilor li se explica motivatiile care au stat in spatele deciziei de angajare; fiecare candidat ar trebui sa se intereseze referitor la aceste motive.
 • Are loc o sesiune de feed-back.