Avem un grup de chat pe WhatsApp si Telegram

Cum va functiona programul de sponsorizari de angajator - studiu de caz

Andrei* este un mecanic de 34 de ani din Romania. El lucreaza pentru firma Car Tune din Wagga Wagga. A lucrat 2 ani pentru angajatorul sau sub edgida vizei 457. Administratorul societatii Car Tune i-a spus lui Andrei ca firma ar dori sa-l sponsorizeze pentru o rezidenta permanenta. Wagga Wagga este parte din programul RSMS - Australia for the Regional Sponsored Migration Scheme.

Andrei poate sa isi depuna aplicatia inainte de schimbarile de la 1 iulie si drept urmare intra sub incidenta legilor vechi. Totusi, pentru ca acest lucru sa fie valabil trebuie sa isi depuna si nominalizarea si aplicatia pentru viza inainte de 30 Iunie.

O nominalizare depusa inainte de 1 iulie poate sa fie legata de o aplicatie dupa introducerea noilor reforme (dupa 1 iulie). Daca acest lucru s-ar intampla aplicantul vizei va fi evaluat dupa noile reguli pentru RSMS.

Andrei si angajatorul sau vor beneficia de reformele de la 1 iulie pentru ca:

  • unele criterii au fost satisfacute si nu mai trebuie reevaluate (exemplu: firma este activa, firma functioneaza in mod legal, etc.)
  • nominalizarea nu va trebui certificata de un RCB - Regional Certifying Body, astfel angajatorul este scutit de hartogaraie
  • Andrei va fi considerat ca avand calificarile necesare pentru meserie - le-a dovedit deja pe parcursul celor 2 ani

Dupa 1 iulie 2012 —Temporary Residence Transition stream

entru ca Andrei a lucrat ca si mecanic pe viza 457 in ultimii 2 ani pentru acelasi angajator el este eligibil pentru aplicare pentru o viza de sedere permanenta prin programul TRTS - Temporary Residence
Transition stream.

Aceasta cale este simplificata pentru cei eligibili. S-a observat faptul ca acesti muncitori aduc o contributie sociala si economica foarte mare prin viza 457 si prin munca pe care o depun.

Procesul aplicatiei pentru viza va avea in continuare 2 etape: nominalizarea angajatorului si aplicatia vizei. Totusi, angajatorul nu va mai trebui sa isi faca certificarea la RCB. Acest lucru va face ca departamentul sa evalueze dosarele mult mai repede.

De la 1 iulie, pentru a nominaliza pe Andrei pentru rezidenta permanenta, Car Tune va trebui sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • Postul sau pozitia pentru care este nominalizat pentru viza permanenta este acelasi cu pozitia angajatului pe care a lucrat in ultimii 2 ani sub edgida vizei 457
  • Termenii si conditiile de angajare sunt la fel ca si cum ar fi aplicat pentru post un Australian
  • Angajatorul trebuie sa indeplineasca conditiile de training ale subclasei 457

Andrei va trebui si el sa indeplineasca anumite conditii:

  • sa aiba sub 50 de ani
  • sa aiba cunostintele necesare pentru a vorbi limba engleza suficient de bine (IELTS)

La cei 34 de ani ai sai el indeplineste prima conditie. Abilitatea lui Andrei de a vorbi limba Engleza a fist evaluat pentru atunci cand a aplicat pentru viza 457. El va putea sa refoloseasca testul anterior intrucat de la 1 iulie 2012, rezultatele la testele IELTS for vi valabile 3 ani si nu 2 ani cum este in prezent

Calificarile lui Andrei nu vor mai trebui sa fie evaluate pentru ca a fost angajat in acelasi post in ultimii 2 ani iar Car Tune doreste sa il sponsorizeze in continuare.

  • Acest studiu de caz este fictional si a fost folosit pentru a

  • Acest studiu de caz este fictiv şi este folosit doar pentru motive ilustrative.