Schimbari la viza 457 - iulie 2013

Dupa cum ziceam acum ceva luni, in Australia au fost mari discutii pe tema "viza 457'. In urma dezbaterilor a consultarilor, a scandalurilor ... DIAC (The Department of Immigration and Citizenship) a introdus un numar de schimbari acestui tip de viza, care au intrat in vigoare la 1 iulie 2013. Schimbarile au avut in vedere procedura de aplicatie, pragul venitului, schimbari la nivelul limbii engleze, perioada de training, etc...

Urmatoarele schimbari la viza 457 au fost implementate:

Nu se mai fac aplicatii pe hartie

De la 1 iulie 2013 nu mai este posibila aplicarea pentru viza 457 cu dosar "clasic", pe suport de hartie. Toate aplicatiile pentru viza 457 (incluzand sponsorizarea si nominalizarea) trebuie facute online, prin sistemul pus la dispozitie de DIAC. Asta inseamna ca firmele care vor sa sponsorizeze angajati pentru relocatul in Australia, nu mai pot face asta la posturile diplomatice.

Sistemul vechi poate fi aplicat doar in cazuri exceptionale, unde aplicantul intra in ilegalitate in tara lui a 2-a zi dupa ce a depus aplicatia de emigrare.

Taxe si tarife

De la 1 iulie 2013 s-au marit destu de mult taxele pentru viza 457. Costul aplicatiei a crescut de la $455 la $900. Departamentul a introdus si alte taxe o data cu aceasta schimbare, pentru membrii familiei inclusi in aplicatie. De asemenea un numar de taxe suplimentare au fost introduse pentru cei ce detin vize temporare si sunt in Australia.

Taxela DIAC pentru aprobarea SBS - Standard Business Sponsor - a ramas neschimata la $420, pe cand taxa pentru nominalizare s-a marit de aproape 4 ori, la $330. Noile schimbari cu privire la aceste taxe se pot gasi si pe websitul oficial.

Schimbari la TSMIT - Temporary Skilled Migration Income Threshold

Salariul minim pentru o pozitie nominalizata pentru viza 457 s-a marit de la $51,400 la $53,900 /an.

Exeptia de la "market rate' pentru cei care au venituri mari a fost marita de asemenea. Pana anul trecut (30 iunie 2013), angajatii care erau platiti peste $180.000, nu le era necesar sa demontreze daca salariul lor corespunde cu piata de munca. De la 1 Iulie 2013, exceptia a fost marita la cei cu salarii de peste $250.000.

Angajatorii trebuiesc sponsorizati direct de SBS

Cel ce sponsorizeaza trebuie sa semneze un contract direct cu cel sponsorizat pe viza 457. Inainte de 1 Iulie, era posibil ca angajatul sa aiba o sponsorizare din partea unei entitati asociate cu angajatorul.

De la 1 iulie 2013, daca sponsorul are mai multe afaceri in Australia, cel ce detine viza 457 poate sa munceasca in oricare din afacerile asociate, dar nu poate fi angajat direct a acelei afaceri (firma).

Un test real pentru nominalizari

Acum, DIAC, va evalua fiecare aplicatie in parte si va vedea daca fiecare pozitie pentru care se aplica va fi reala si daca se adreseaza unei lipse de muncitori calificati pe acea meserie sau nu. Inainte de 1 Iulie, aceasta cerinta era verificata la data la care era viza procesata, dar DIAC nu putea refuza o viza pentru ca nu avea o baza reala.

Limite la nominalizari

Aplicantii vor trebui acum sa justifice numarul de nominalizari necesare. Numarul de nominalizari propuse, trebuie sa fie "rezonabil". Inainte de 1 iulie, sponsorii eligibili puteau aplica pentru un numar nelimitat de pozitii.

Schimbari la limba Engleza

De la 1 iulie 2013, nu se mai fac exceptii de la limba Engleza pentru cei ce vor viza 457. Inainte de 1 iulie 2013, aplicantii in majoritatea ocupatiilor (altele decat meseriile necalificate), nu le era necesar sa demonstreze proficienta in Engleza, afara de cazurile cand le era necesar la inregistrare/licentiere.

Noile schimbari cer aplicantilor sa demonstreze ca stiu limba engleza la nivel Vocational - nivel 5 sau mai mult la testul IELTS - afara de cazurile unde se aplica urmatoarele exceptii:

aplicantii care au un salariu mai mare de $96.400

aplicantii care facut o scoala, cel putin secundara, de cel putin 5 ani si in care cursurile au fost predate in limba Engleza

cei care detin pasaport dintr-una din tarile vorbitoare de limba Engleza (Noua Zeelanda, Marea Britanie, Statele unite, Irlanda, Canada)

Abilitati de munca consolidate

Cei care sunt invitati sa aplice pentru viza 457, trebuie sa demonstreze ca detin abilitatile si calificarile pe care Ministerul le considera necesare sa indeplineasca cerintele la locul de munca. Inainte de 1 iulie 2013, aceasta cerinta era la discretia departamentului.

Schimbari la conditiile pentru detinatorii vizei 457

Conditia 8107 pentru viza 457 a fost amendata, detinatorii acesti vize trebuie sa inceapa munca in 90 de zile de la data la care au ajuns in Australia.

Cei ce au primt viza 457 si care si-au terminat contractul de munca, perioada in care trebuie sa-si gaseasca un nou sponsor, sa aplice pentru o alta viza sau sa aparaseasca Australia, a fost marita la 90 de zile. Inainte de 1 iulie, aceasta perioada era de 28 de zile de la terminarea contractului.

Alte schimbari la viza 457 includ

aplicantii pentru viza 457 trebuie sa indeplineasca cerintele obligatorii de licentiere pentru ocupatia in care isi desfasoara meseria in statul sau teritoriul lor taxele pentru viza pot fi returnate daca aplicatia este retrasa din cauza faptului ca nu este nici o nominalizare aprobata schimbari diverse formulare ale Departamentului si meserii schimbate in lista de meserii bc

heading text