Viza 189 - Skilled Independent

Această viză se mai numeste și "Skilled Independent visa" și se adresează în special persoanelor care cunosc bine limba Engleză și vor să emigreze oriunde în Australia fără obligații. Această viză nu necesită nici un fel de sponsorizare din partea vreunei rude ori vreo nominalizare din partea unui stat sau teritoriu Australian.

Cum ?

  • Aplicarea pentru acest tip de viză se poate face numai online prin SkillSelect
  • aplicantul trebuie sa fie invitat să aplice pentru acest tip de viză
  • după invitație acesta are 60 de zile la dispoziție să dea curs invitației (trimiterea tuturor documentelor)

Criterii de eligibilitate

  • aplicantul principal trebuie sa aiba sub 50 de ani
  • trebuie să aibă o echivalare de studii într-una din meseriile aflate pe lista SOL
  • trebuie sa obtina nota minima 6 la IELTS (la fiecare din probe)

    • este scutit de examen cel ce detine un pasaport dintr-o tara vorbitoare de limba engleza nativ (uk, us, etc)
      in mod normal candidatul are nevoie de IELTS general dar autoritatea care echivalează studiile ii poate cere IELTS academic, in funcție de meserie
    • membrii familiei care emigrează și au vârsta de peste 18 ani trebuie să aibă un nivel minim de cunoștințe de limba Engleză (nivel funcțional - nota 4.5). DACÄ‚ membrii familiei care emigrează și au peste 18 ani nu au un certificat IELTS cu nota minimă 4.5 sau nu vor să dea un astfel de examen, trebuie să plătească suplimentar atunci când se aplică pentru viză
    • examenul este valabil 36 luni
  • trebuie să fi muncit în mod obligatoriu cel puțin 3 ani din ultimii 10 înaintea aplicării pentru viză, cu excepția cazurilor în care au studiat în Australia

    • trebuie să fi muncit în meseria pentru care și-a făcut echivalarea și munca prestată de acesta să fi fost plătită.
  • toți aplicanții trebuie să fie sănătoși pentru a putea emigra. Sănătos înseamnă să nu aibă boli care pot creea o povară statului Australian
  • sa nu aibă cazier penal (lucruri grave, trebuie vorbit cu ei și întrebat - de la caz la caz)
  • sa obțină cel puțin
  • 60 de puncte

Durată și condiții

  • Nu sunt condiții pentru această viză.
  • Dacă aplicanților li se acordă viza 189 (viză permanentă), aplicanții au dreptul de a trăii și de a muncii oricât și în orice domeniu oridunde în Australia cu condiția respectării legilor Australiene.
  • aplicanții pot călătorii în și în afara Australiei timp de 5 ani de la acordarea vizei. După această perioadă, aplicanții pot sta în Australia pe perioadă nelimitată însă dacă ies le trebuie viză pentru a putea intra din nou în Australia. în cei 5 ani de la acordarea vizei se poate obține cetățenie Australiană..

Costuri

  • hereTaxa se plătește o singură dată când se depune pentru viză.

Sunt posibile 2 feluri de taxe:

  • 1st instalment - se plătește dacă aplicantul secundar a luat examenul IELTS cu mai mult de 4.5 la fiecare din probe, cu cel mult 12 luni înainte de data aplicării. Pentru programul de emigrare 2012 - 2013 a fost stabilită o taxă de 3060$ AUD
  • 2nd instalment - dacă aplicantul nu a reușit să ia 4.5 la fiecare din probe ori nu a susținut examenul IELTS taxa este de 4250 $AUD

  • herePe langa costurile de pe websitul principal trebuie să știi că și examenul IELTS precum și echivalarea studiilor costă. Alte costuri mai pot include: trimiterea actelor in Australia dacă este nevoie, analize medicale, cazier, etc...

Membrii familiei

  • pe această viză pot emigra (odată cu aplicantul principal)
  • soțul
  • logodnicul
  • partenerul de viață
  • concubinul
  • partenerul de același sex
  • copii dependenți
  • alți dependenți (ex: părinți care sunt dependenți financiar de aplicant)

pentru verificarea meseriei din SOL cu job description accesati aici