Despre Australia
Australia este o destinatie extrem de populara pentru tinerii ce vor sa inceapa o noua viata in alta tara si vor sa isi gaseasca un loc de munca calificat. Economia tarii este foarte puternica, iar Australia incurajeaza intr-un mod activ emigrarea muncitorilor calificati. Muncitorii calificati ce vor sa lucreze in Australia vor fi evaluati dupa un sistem cu puncte, date pentru experienta in munca, calificari, proeficienta in comunicare, etc. Alta metoda de a obtine viza de emigrant pentru Australia este si programul umanitar si emigrarea familiei.
Programul de emigrare pentru 2009-2010 a fost stabilit la:168.700 vize, din care 108.100 in categoria skilled, 60.300 in categoria family si 300 locuri speciale. Vizele family au fost astfel marite cu 3.800 locuri, incluzand 2.500 locuri pentru parteneri / soti, 1.000 pentru parinti si 300 pentru copii. - ex: "Australia Skilled Independent visa".
AUSTRALIA un continent, o tara si o insula
Australia sau oficial Commowealth of Australia
Capitala Canberra
Imnul oficial Advance Australia Fair
Limba oficială Engleză
Sistem politic Monarhie constituţională
Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de nord(din 1952)
Guvernator-general Quentin Bryce(din 2008)
Prim-ministru Julia Gillard
Independenţă 1901
Ziua naţională 26 ianuarie
Suprafaţă 7,686,850km² (Clasament mondial locul 6)
Populaţie 20,180,878 loc. (Clasament mondial 53)
Densitate 2 loc./km²
PIB
Total 718.4 miliarde US$
Pe locuitor 34.359 US$ (loc 14 mondial)
Monedă Dolarul australian (AUD)
Impartirea administrativa : 6 state federale si 2 teritorii
- New South Wales capitala >>>>Sydney
- Queensland >>>>Brisbane
- South Australia>>>>Adelaide
- Tasmania >>>>Hobart
- Victoria >>>>Melbourne
- Western Australia>>>> Perth
- Australian Capital Territory>>>> Canberra
- Northern Territory >>>> Darwin
Puterea administrativa
- Şeful statului este Regina Elisabeta a II-a (din 6 feb. 1952)
- Guvernator general Quentin Bryce (din 5 sep.2008)
- Şeful guvernului este Primul-ministru Julia Gillard
- Puterea executiva
- Este detinuta de Suverana britanica
- Este exercitata de Guvernatorul general asistat de Consiliul Federal Executiv condus de Prim-ministru
- Consiliul Federal Executiv este raspunzator in fata Parlamentului
Miniştrii sunt sau trebuie să devină în decurs de trei ani membri ai Parlamentului.
- New South Wales capitala Sydney
- Queensland capitala Brisbane
- South Australia capitala Adelaide
- Tasmania capitala Hobart
- Victoria capitala Melbourne
- Western Australia capitala Perth
- Northern Territory capitala Darwin
Puterea administrativa
Şeful statului este Regina Elisabeta a II-a (din 6 feb. 1952) Guvernator general Quentin Bryce (din 5 sep.2008)
Şeful guvernului este Primul-ministru Julia Gillard
Puterea executiva este detinuta de Suverana britanica este exercitata de Guvernatorul general asistat de Consiliul Federal Executiv condus de Prim-ministru
Consiliul Federal Executiv este raspunzator in fata Parlamentului
Miniştrii sunt sau trebuie să devină în decurs de trei ani membri ai Parlamentului.
Relieful Australiei
- Cel mai înalt varf australian Varful Koscinsko din Alpii Australieni de la graniţa dintre New South Wales şi Victoria are o înălţime de 2.228m
- Cel mai lung fluviu Darling are o lungime de 2.739 km
- Marea Bariera de Corali este cel mai mare sistem de recif coraligen din lume fiind vizibila din Cosmos
- Padurile montane de eucalipt din Australia sunt cele mai eficiente din lume in ceea ce priveste extragerea carbonului din atmosfera
Pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt incluse următoarele obiective din Australia
- 1981 Marele Recif de Corali
- 1981 Parcul Naţional Kakadu
- 1981 Zona lacustră Willandra
- 1982 Parcurile naturale din Tasmania de vest
- 1982 Grupa de insule Lord Howe
- 1987 Rezervaţiile forestiere umede din estul Australiei
- 1987 Parcul Naţional Uluru (Ayers Rock) Kata Tjuta (Mount Olgas)
- 1988 Parcul Naţional Wet Tropics în Queensland
- 1991 Parcul Naţional Shark Bay din vestul Australiei
- 1992 Insula Fraser
- 1994 Situl fosilifer cu mamifere de la Riversleigh / Naracoorte
- 1997 Insulele vulcanice subantarctice Heard şi McDonald
- 1997 Insula Macquarie
- 2000 Zona montană Greater Blue
- 2003 Parcul Naţional Purnululu
- 2004Clădirea regală de expoziţii şi grădinile Carlton
- 2007 Opera din Sydney
- Marele Recif de Corali
Este alcătuit dintr-o adevărată reţea de recifuri, ce se întind pe o distanţă mai mare de 2000 de km, paralel cu malul nordic al Australiei, de la Insula Lady Elliot, aflată lângă malul Queensland-ul de Sud, până la Papua Noua Guinee.
Marele recif de corali Australia
Parcul National Uluru - Ayers Rock
Cunoscut ca Muntele de granit rosu este un monolit de 800 mil ani Aborigenii il considera Muntele Sfant si exista multe legende despre formarea acestei formatiuni stancoase in mijlocul desertului australian Ceea ce-l face unic este schimbarea culorii de la rosu la violet in functie de momentul zilei si de conditiile atmosferice
Uluru
Parcul National Kakadu
Este situat în nordul Australiei. Este renumit pentru frumuseţea naturală şi varietatea florei si faunei. Suprafaţa parcului naţional Kakadu de aproape 20.000 km², poate fi împărţită în trei regiuni principale: zona pietroasă,padurile de şes si mlastinile de coastă.
kakadu
Vegetatia
Vegetaţia este dominată de plante perene cu frunze tari, cu frunze bine adaptate pentru supravieţuirea în regiuni aride. 600 de specii de eucalipt si 800 de specii de salcâm. Zonele de vegetaţie ale Australiei corespund în mare parte cu zonele de climă. Pădurile tropicale de pe coasta nordică si nord-vestică conţin palmieri, pini, ferigi de copac şi mangrove în mlastinile de coasta. Aproximativ 9% din suprafata Australiei este acoperita cu paduri subtropicale si temperate mai dese pe coasta de est
Fauna
Australia are multe specii unice de animale : canguri mari si mici,ursi koala si ursi marsupiali.ornitorincul cu cioc de rata si furnicarul tepos sunt mamifere ce depun oua ( monotrene ) specifice Australiei.cainele dingo este un membru al familiei cainilor si se crede ca a fost introdus in Australia cu circa 30.000 de ani in urma.Pasarile sunt de asemenea foarte variate : cocosul de eucalipt,cacaduul,pasarea lira ,papagalul kookaburra si marea pasare nezburatoare Emu.
Inceputurile statului Australia
O hartă maritimă din secolul al XVI-a descoperită recent într-o bibliotecă din Los Angeles arata că portughezii au fost cei care au descoperit Australia .
Navigatorul portughez Cristofor de Mendonca a fost trimis în 1522 la sud de actuala Indonezie, într-o misiune secretă ce avea drept scop descoperirea unei oarecare „Insule de Aur” menţionată în scrierile lui Marco Polo.
Harta realizată de portughezi, şi preluată ulterior într-un atlas francez de la jumătatea secolului 16, descrie cu maximă acurateţe coasta estică a continentului australian. Se presupune că portughezii au ţinut secretă descoperirea acestui nou teritoriu pentru a împiedica celelalte puteri europene să îl colonizeze.
Până în prezent se considera că navigatorul olandez Willem Janszoon a fost primul european care a văzut continentul australian, în anul 1606. Timp de un secol, olandezii au cartografiat coasta de vest şi cea de nord, fără a face însă nici o tentativă de colonizare. Abia în 1770 englezul James Cook a debarcat pe continent, revendicându-l pentru coroana britanică.
Australia a fost iniţial folosită de către autorităţile engleze drept loc de deportare a deţinuţilor de drept comun. La data de 13 Mai 1787, o flotǎ engleză pleacǎ din Portul Portsmouth spre Australia, comandatǎ de Arthur Philip, cel care avea să fie şi primul Guvernator al coloniei. Avea la bord aproximativ 1000 de oameni. Dupǎ o cǎlǎtorie de aproape 8 luni ajung la Botany Bay, în sudul continentului, la data de 26 Ianuarie 1788, denumind izvorul d escoperit acolo Sydney, dupǎ numele Ministrului Coloniilor. Începutul este mai greu, provizille aduse din Anglia terminându-se repede iar plantele cultivate nu au reuşit să se prinda datoritǎ secetei existente. A doua flotǎ va ajunge în 1792 la Botany Bay.Dacǎ la început relaţiile cu locuitorii insulei abori genii sunt bune, ele se vor strica treptat, ajungându-se la masacre în special din partea populaţiei albe. O importantǎ minoritate care are de la început o situaţie specialǎ este cea irlandezǎ, catolicǎ, în conflict continuu cu englezii. Relaţiile cu aborigenii sunt la început bune, materilizându-se în schimburi mǎrunte, însǎ curând vor începe masacrele de ambele pǎrţi. Populaţ ia englezǎ, conştientǎ de superioritatea sa, va deveni treptat o forţǎ asimilatoare.Se formeazǎ o a doua aşezare la Paramatta.Al doilea Guvernator este Francis Grose, care are un rol important in dezvoltarea agriculturii şi a comerţului. Dupǎ eliberare, deţinuţii se angajau ca muncit ori pe fermele ofiţerilor, nemai dorind sǎ se repatrieze în ţara de origine. Este semnalul apartenenţei la o nouǎ civilizaţie, însǎ, la acel moment, numele pe care îl poartǎ colonia este New South Wales . Pe lângǎ ciocnirile cu aborigenii, englezii sunt într-un conflict perpetuu cu iralndezii catol ici. O rebeliune a acestora, în martie 1804 a dus la uciderea principalilor lideri ai irlandezilor şi calmarea pentru moment a situatiei.
Un scurt rezumat al evenimentelor istorice pana la incheierea primului razboi mondiala
- 1606-navigatorul olandez Willem Janszoon primul european care e debarcat in Australia
- Louis Vaez de Torres ajunge pe continentul australian navigand prin Strâmtoarea Torres
- 1642-exploratorul olandez Abel Tasman face prima lui calatorie in Australia
- 1770-Capitanul James Cook debarca in partea de est
- El revendica New South Wales pentru Marea Britanie
- 1788-Capitanul Arthur Philip ajunge in Sydney
- Ziua de 26 Ianuarie devine Ziua Nationala a Australiei
- 1801-1900-Perioada de noi descoperiri pe teritoriul australian si desprinderea statelor
- 1901 -Formarea oficiala a statelor federale
- 1911-Declararea oficiala a capitalei statului la Canberra
- 1941-Cererea de ajutor in cel de al II-lea razboi mondial adresata SUA marcheaza racirea relatiilor cu Marea Britanie
- 1944-Crearea Partidului Liberal
Australia si politica de emigrare
Australia este un stat federal cu o populatie in componenta careia intra circa 160 de etnii.
Numarul mare de locuitori de origine diferita se datoreaza, in principal, masivei imigrari de dupa cel de-al doilea razboi mondial, statisticile oficiale din1997 inregistrand 4,5 milioane de cetateni a caror limba materna este alta decat engleza reprezentand aproximativ 25% din populatia tarii Inca de la inceputul aparitiei fenomenului de emigrare, dupa constituirea statului federal, autoritatile australiene nu i-au definit pe noii veniti drept „minoritari” ci „grupuri etnice” notiune care s-a perpetuat in timp, indif erent de politicile succesive adoptate in aceasta problematica..
In anul 1970, Malcom Fraser, prim-ministru din ace a perioada, a introdus conceptul de „multiculturalism” pentru a defini adevarata structura a societatii australiene, abandonandu-se astfel oficial politica de asimilare fortata.
La nivel federal institutia care coordoneaza intreaga activitate in domeniul etnice si al emigrarii este Ministerul Imigrarii si Afacerilor Multiculturale („Department of Immigration and Multicultural Affairs”) - M.I.A.M. co ndus de un ministru numit de partidul de guvernamant. In fiecare stat functioneaza, de asemenea cate un minister care se ocupa de aceasta problematica numai la nivelul statului respectiv. Ace stea sunt in conexiune directa cu ministerul federal reusindu-se astfel aplicarea unei politici unitare pe intreg teritoriul Australiei.
La fiecare centru, pentru fiecare grup etnic, a fost creat u n comitet coordonator numit „Steering Committee”, care este condus de un reprezentant al Ministerului Imigrarii si Afacerilor Multiculturale (M.I.A.M.) din statul respectiv si care este compus din toti sefii de asociatii si organizatii ale grupului etnic respectiv.Acest comitet se intruneste lunar discutand probleme legate de comunitatea etnica
In Australia se afla aproximativ 50 000 de persoane originare din Romania, cifra care include, in afara de romani si etnicii maghiari, greci, evrei, germani, sarbi si croati proveniti din tara noastra. In cea mai mare parte acestia sunt concentrati in marile orase australiene: Sydney, Melbourne, Adelaide, Br isbane, Perth, New Castle . Primii romani au ajuns in Australia la sfarsitul secolului al XIX-lea, numarul lor crescand sensibil in perioada interbelica.
Programul de emigrare in Australia pentru 2009-2010 i nclude 168.700 vize, din care 108.100 in categoria skilled, 60.300 in categoria family si 300 locuri speciale. Vizele family au fost astfel marite cu 3.800 locuri, incluzand 2.500 locuri pentru parteneri/ soti, 1.00 0 pentru parinti si 300 pentru copii.
Critical Skills List (CSL) ramane in vigoare, meseriile aflate pe lista obtinand prioritate la procesarea vizei. De asemenea aplicatiile sponsorizate de catre state si angajatori au un grad maxim de prioriate.
PROFESIILE cu grad maxim de PRIORITATE sunt:
- specialisti IT (CISSP, C++/C#/C, Data Warehousing, Java, J2EE, Linux, .Net technologies, Network Security/Firewall/Internet Security, Oracle, PeopleSoft, SAP, SIEBEL, Solaris, Unix)
- ingineri (chimist, civil, electric, electronist, mecanic, de productie si de intreprindere, minier, topograf, inginer de intretinere aeronaveinstalatii electrice si aparate de bord, inginer mecanic aeronave, Surveyor, Quantity Surveyor)
- medici (generalist, specialist in medicina de urgenta, anestezist, obstetrician-ginecolog, radiolog, ergoterapeut, fiziotera peut, psihiatru, chirurg, pediatru, stomatolog, logoped, oftalmolog, patolog, ecografist, podiatrist, alti medici specialisti nec“not elsewhere classified”)
- asistente medicale, farmacisti, moase
- profesori de gimnaziu
- contabili cu studii superioare
- arhitecti si planificatori urbani si regionali
- specialisti in electronica si echipamente electronice
- faiantari
- instalatori gaze