Melbourne – orasul cautatorilor de aur
Istoria orasului Melbourne este strans legata de cea a altui oras – Sidney. Fiecare dintre acestea a luptat pentru onoarea de a deveni capitala tarii, ambele pierzand batalia in favoarea Canberei. Dupa 15 ani de la venirea primilor colonisti in Sidney, in anul 1802, un grup de fermieri englezi au plecat de aici si s-au stabilit la 700 kilometri in sud, in golful Phillips. Pentru primii locuitori cultivarea pamantului s-a dovedit deosebit de grea, cu atat mai mult cu cat aborigenii nu erau deloc entuziasmati de acest gen de munca. De aceea multi fermieri au plecat in interiorul tarii in cautarea unor surse de hrana mai usor de procurat si a unor pamanturi mai bune.
Orasul a fost fondat in 1835 de catre John Battman si John Fawkner care au gasit aici o regiune fertila, exemplul lor fiind urmat si de alti crescatori de vite. In jurul anului 1850, in zona a fost descoperit aur si s-a pornit o goana teribila a cautatorilor de metal pretios. Acest lucru a dus la o dezvoltare neintrerupta a orasului care, intre 1901-1927, a fost chiar capitala tarii. El a ramas centrul administrativ al statului Victoria, port important si nod feroviar laudandu-se nu doar cu aeroportul modern ci si cu cele trei univesitati, cu conservatorul, cu muzeele si Gradina Botanica.
Fosta asezare a cautatorilor de aur are acum peste trei milioane de locuitori, dar poarta amprenta arhitecturii victoriene si eduardiene de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea chiar daca in peisaj apar si multe constructii moderne. Cei mai multi dintre oamenii locului au tinut insa la traditiile tarii din care au plecat. Mai mult au dorit sa creeze ei insisi lucruri demne de a fi lasate urmasilor. De aceea in 1840 resedinta guvernatorului statului Victoria a fost transportata din Anglia si reconstruita in Melbourne piatra cu piatra. Acum a devenit un loc frecventat de turisti si cunoscut sub numele de „La Trobes Cottage”. O situatie similara se petrecuse cu cativa ani inainte, in 1934, cand fusese adusa din Yorkshire casa parinteasca a navigatorului James Cook, descoperitorul Australiei. Casa, careia i se spune „Captain’s Cook Cottage” este decorul unei parcari.
Orasul Melbourne a devenit o gazda primitoare pentru oameni veniti din toate colturile lumii. Exista un cartier chinezesc, in care, inca din 1856, s-a construit templul „See Yup Joss House”, un alt cartier italian, „Mica Italie”, renumit pentru micile sale localuri de tip mediteranean, un cartier grecesc si altul vietnamez. Toate pastreaza influentele etnice ale locurilor de bastina, acestea fiind usor de recunoscut dupa magazinele de tot felul. Orasul este prietenos si plin de viata. Centrul, inchis masinilor, etaleaza magazine elegante, piete largi si o multime de spatii verzi, oferind totodata locuri placute de promenada. Piata centrala, impodobita cu fantani arteziene, este locul in care au loc spectacole de strada, concerte rock si alte distractii gratuite, apreciate mai ales de tineri.
Un farmec deosebit il da orasului vechiul tramvai, a carui infatisare a ramas aceeasi ca acum 100 de ani. Este de obicei verde si are scaune de lemn. Exista desigur si tramvaie noi, dar acestea sunt mult mai putin apreciate de turisti. Unui dintre marii admiratori ai tramvaiului de odinioara a fost Elton John, care chiar a cumparat un asemenea vehicul si l-a expus in gradina casei sale din San Francisco.
In Victorian Art Center sunt expuse lucrari ale pictorilor australieni, printre care si cele ale unor aborigeni. Tot aici pot fi admirate avioane vechi si corabia Polly Woodside, construita la Belfast in 1885. Orasul se umple de si mai multa veselie in luna martie, cand are loc Festivalul Moomba. In limba aborigenilor cuvantul „moomba” inseamna „vino si distreaza-te”. Din nefericire putini nativi mai pot participa la procesiunile de strada sau spectacole. Vechii stapani ai locurilor au fost ucisi de boli, de bautura si de felul inuman, in care au fost tratati de albii veniti aici.
IRINA STOICA