Călătorim cu avionul. Cu bebelușul ce facem?
Cum ce facem? Îl luăm cu noi și îi facem check in la bagaje până la destinație! Glumesc, bineînțeles.
Eu și soțul meu avem o pasiune comună: călătoritul. Nașterea fetiței noastre, Ana nu a schimbat cu nimic acest lucru. Ba și mai mult, am călătorit în acești doi ani de la nașterea Anei mai mult decât o făcuserăm înainte vreme, când eram ocupați cu jobul nostru corporatist, uitând pentru ce muncim, de fapt. Așa se face că Ana, la nici doi ani jumătate, a vizitat Thailanda, Singapore, Anglia, Austria şi Statele Unite.
Pe scurt, călătorim mult. De fiecare dată când mi se ivește ocazia, îmi iau fetița de mână, soțul de braț și pornim la drum.
E obositor? Sigur! E ieftin? Nici pe departe! Însă nimic nu se compară cu amintirile de-o viață, frumosul care îți intră în suflet atunci când vezi lucruri, oameni și locuri noi.
Merită fiecare efort, fiecare bănuț.
Calătoria cu un un copil mic e cu atât mai simplă… cu cât copilul e mai mic. Asta e la rang de axiomă, după mine.
Că e alăptat (de preferință), că e pe formulă, cu cât mai mic, cu atât mai ușor. Din toate punctele de vedere dar mai ales, evident, logistic. Copilul până la 6 luni bea exclusiv lapte, deci sân et voila, am rezolvat problema mesei!
Cu mare căldură recomand alăptatul pe avion. Este atât de ușor să tragi bluza și gata, copil fericit, hrănit, fără problemele diferențelor de altitudine de la aterizare și coborâre ce duc la înfundarea urechilor (care, în cazul copiilor nealăptați se rezolvă cu o suzetă iar în cazul vostru cu o mentosană sau pur și simplu înghițind în gol, cum fac eu. Altfel, înarmați-vă cu biberoane sterilizate (pe care oricât le-ai speriliza, la drum e altfel…), lapte praf, apă caldă (pe care ori o cari în termos, ori o rogi pe tanti stewardesă să îți aducă un picuț de apă fierbinte, să pitrocești de un biberon) și, evident, răbdare cât cuprinde! Asta în ambele cazuri.
Copilul peste un an are un meniu mai diversificat și în plus de asta, merge, este mai mobil, se mișcă mai mult. Îți solicită atenția mult mai mult decât bebelușul. Iar aici, zic, că tot veni vorba: copilului de peste un an și trebuie să îi luați o jucărie, două, cu voi, pentru a-l putea distra pe parcursul călătoriei. Majoritatea companiilor aeriene oferă o atenție copilului, micului pasager. De regulă. Un avion gonflabil, o planșă de colorat, un muțunau, o atenție, o măslină… Sau nu. Depinde. De linia aeriana și de buget!
Înainte de a porni la drum, asigură-te că pleci cu suficient timp înainte de decolarea avionului. O regulă nescrisă a călătoritului cu avionul spune să pleci de acasă cel puțin cu două ore înainte de decolarea avionului (cu cel puțin o oră înainte de decolarea avionului ar trebui să fii în aeroport, mai ales dacă este un aeroport pe care nu îl cunoști, de pe care nu ai mai zburat recent). Mai bine mai aștepți puțin la aeroport, până la decolare, decât să te uiți speriat la ceas din cinci în cinci minnute în momentul în care, doamne ferește, ești blocat în trafic, în drum spre aeroport. Când călătorești cu un copil, adaugi 30 de minute la timpul ăsta, deci ideal ar fi să pleci de acasă cu două ore și jumătate înainte de decolarea avionului.
Pentru un bebeluș nu pregătești mare lucru (eventual bei un ceai de lactație sau o bere la decolare, dacă alăptezi… glumesc, nu m-am putut abține.
Pentru un copilaș peste un an îți iei în bagajul de mână (ordinea este pur aleatoare):
- mâncare - keep it simple. Nu luați chestiuțe sofisticate! Eu iau porridge (ovăz fiert în lapte), un iaurt, putina branză, un ou fiert, snackuri simple! De regulă ceva ce nu necesită neapărat încalzirea și rezistă temperaturii fără să se strice.
- Borcănașele sunt ideale la călătorii. Asta dacă aveți un copilaș nemofturos. Ana nu le vrea.
- Aici fac o paranteză să subliniez că este indicat să încercați înainte borcănașele pe care vreți să le luați la drum, bineînțeles. Adică să fiți sigure că bebele le acceptă, le-a mai mâncat, îi plac. Mai mult, luați ceea ce preferă cel mai mult din această categorie de mâncare. Copiii pot fi mofturoși la drum, scoși din rutina lor zilnică.
- Aici subliniez, iarăși: nu serviți copilului nici un fel de aliment pe care nu l-a încercat în prealabil. Nici în timpul călătoriei, nici cu cel puțin 48 de ore înainte!
- apă - nu aveți voie cu lichide după security check point, așa că apă, suc sau orice alt lichid ar fi bine să îl cumpărați după ce treceți de security check point. Altfel, în avion mai puteți cere stewardesei apă pentru bebeluș.
- haine - cel puțin un schimb de haine, eu recomand două, în bagajul de mână, pentru copil. Eventual și pentru voi, dacă e cazul (cum a fost cazul meu, când a trebuit să plec cu un copil vomităcios la drum lung). Se pot întâmpla accidente pe care ar fi bine să le faceți față onorabil, asta dacă nu vreți să ajungeți acasă cu un mărțișor de toată frumusețea, de vomă uscată și apretată, chiar!
Tot la capitolul haine, luați și o păturică, e bună la drum, deși companiile aeriene oferă, de regulă, pături, mai ales pentru distanțele mari.
- jucării - și aici se aplică aceeași regulă: simple, nu state of the art, ușoare și mici, cât mai mici. Preferata mea pentru Ana este Titi, roboțelul, pe care l-am achiziționat din Leeds: este genul acela de tăblie magnetică cu creion, pe care Ana desenează de zor la drum. E mică, mică, are ecranul acela un pic mai mare decât un pachet de cărți de joc.
Altceva nu mai iau la noi, pentru că mai sunt on board reviste pe care Ana le studiază de zor, îmi arată cu degetul diverse chestiuțe și eu i le denumesc: fard, colier, geantă de voiaj…
Cam asta ar fi, în mare, basic-ul pentru o călătorie cu avionul cu un bebe. Acum, n-am punctat scutecele, șervețelele umede, șervețelele uscate, bavețicile, pe care oricum le aveți în geanta bebelușului de regulă, chiar și pentru un drum în parc.
În ceea ce privește transportul bebelușului, la vârste mici recomand cu mare căldură purtatea acestuia (în sling, wrap, SSC – soft structured carrier). Este simplu, ușor, nu ocupă spațiu mult, bebele se simte în siguranță la pieptul vostru. Sunt extraordinar de multe avantajele purtării bebelușului, la drum. Aș putea povesti ore întregi despre beneficiile purtatului.
Pentru un copil mai măricel, este util și un cărucior din acela, tip umbrelă, de toddler (noi am folosit cu succes unul pentru ultima noastră călătorie, cea din State, eu fiind însărcinată în luna a șasea) care se pliază ușor și pe care îl lăsați la ușa avionului la îmbarcare. Îl recuperați tot de acolo, la aterizare.
Admir femeile ce călătoresc singure cu avionul cu pruncii, însă nu se compară o mână de fier, sigură, pe care te poți baza pe tot parcursul călătoriei! Dacă aveți de ales, alegeți un companion! Eu nu m-aș descurca fără Sorin, oricât de dusă (nu cu sorcova) prin lume aş fi… Sincer.
Și nu în ultimul rând, oricât de stresantă vi se pare călătoria cu avionul cu un bebeluș / toddler, relaxați-vă și bucurați-va de ea!
Have fun, e mult mai ușor decât pare!
Articol scris de Nela Mihaescu, mama Anei si a lui Alex
Articol preluat de pe lumeamare.ro