Avem un grup de chat pe WhatsApp si Telegram

Păianjenii din Australia - o cauză de îngrijorare ?

Foarte mulţi oameni cu care vorbesc îmi spun că nu ar vrea sau nu vor să trăiască în Australia din cauza târâtoarelor, în special a păianjenilor. Este oare o îngrijorare legitimă ? Există o posibilitate reală de a fi omorât de un păianjen în Australia ? Să emigrez în altă parte ?

Deși în Australia există 520 de specii de păianjeni, doar 2 dintre ele te pot omorî - "the red back spider" (păianjenul cu spatele roşu) şi "the funnel-web spiter" (păianjenul cu plasa pâlnie sau păianjenul care mănâncă păsări - dacă-i pot traduce numele aşa)

Păianjenul cu spatele roşu

red-back-spider

Localizare: în toate zonele Australiei

Mărime: în jur de 2 - 3 cm, incluzând picioarele

Comentarii: Păianjenul cu spatele roșu este o rudă apropiată a păianjenului văduva neagră. Veninul acestui păianjen acționează foarte încet iar antiveninul este foarte eficient. Cele mai multe victime ale păianjenului cu spatele roșu nu se îmbolnăvesc. Moartea de la acest păianjen este posibilă, dar fatalitățile sunt foarte rare. De la apariția antiveninului în 1956 nu au mai fost fatalități. În medie, anual, în Australia sunt administrate în jur de 250 de tratamente cu antivenin datorită mușcăturilor acestui păianjen.

Acest păianjen este de genere timid și preferă să se prefacă mort în loc să muște. Mușcăturile sunt în general datorate faptului că păianjenul este forțat să muște din cauza faptului că persoana în cauză iși pune mănușile de grădinărit sau alte accesorii similare.

Păianjenul cu plasa pălnie sau mâncătorul de păsări.

paianjenul_cu_plasa_palnie

Localizare: specii periculoase a acestui păianjen se găsesc în Sydney și Brisbane. S-au gasit si câteva specimene izolate și în Adelaide. Nu se găsește în Melbourne sau Perth.

Mărime: Femelele sunt mai mari decât masculii, având cam 6 - 7 cm lungime, incluzând picioarele. O femelă este cam cât palma unui om adult.

Comentarii: spre deosebire de timidul păianjen cu spatele roșu, acesta este o creatură agresivă și nu va ezita să atace. Ba mai mult decât atat, veninul păianjenului acționează foarte repede iar în lipsa tratamentului, moartea poate interveni într-o oră.

Deși este mai agresiv și nu ezită să atace, mușcăturile sunt mai rare datorită faptului că acest păianjen este foarte mare și poate fi observat cu ușurință. În medie, în Australia, sunt administrate 5 - 6 tratamente cu antivenin.

Într-un atac, păianjenul cu plasa pâlnie se va prinde de victimă și va mușca în repetate rânduri.

Din 1980, când a apărut și antiveninul, în Australia nu au mai fost înregistrate decese datorită acestui păianjen.

Alte specii

În Australia trăiesc și alte specii de păianjeni cu venin precum mouse spider (păianjenul șoarece), wolf spider (păianjenul lup). Aceste specii se găsesc în toate orașele Australiei.

Veninul acestor specii poate face ca locul să doară foarte tare dar victimelor nu le este pusă în pericol viața, iar speciile în sine nu sunt agresive. Mușcăturile sunt foarte rare.

Cum să te ferești să fii mușcat ?

Scutură încăltările înainte de a le pune în picioare.

Ține plasele de insecte închise dacă intenționezi să lași ușile sau geamurile deschise.

Nu lăsa îmbracaminte sau prosoape pe afară.

Nu merge noaptea desculț (cam greu pentru mine)

Nu atinge păianjenii care par că s-au înnecat - în special păianjenul cu plasa pâlnie. Acesta poate părea mort iar realitatea să te surprinda într-un mod foarte neplăcut.

Poartă mănuși când te apuci de grădinărit.

Ce să faci dacă ai fost mușcat de un păianjen ?
Dacă ai fost mușcat de un păianjen cu pânza pâlnie (funnel-web spider), aplică presiune pe locul respectiv. Pentru păianjenul cu spatele roșu, încearcă să te miști cât mai puțin și aplică gheață local.

În ambele cazuri sună de urgență la 112 sau 000, cere antivenin și cheamă o ambulanță.

Sumar

Păianjenii veninoși nu au mai cauzat fatalități din 1979, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să-ti iei câteva măsuri de protecție minimă.

Numărul de persoane care nu se mută în Australia datorită târâtoarelor este surprinzător de mare.

Când o persoană merge cu mașina, aceasta este într-un pericol mortal mai mare de sute de ori față de posibilitatea de a muri mușcată de un păianjen.

Taguit: