Avem un grup de chat pe WhatsApp si Telegram

Cele mai frecvente intrebari primite despre Australia

De cand tot vrem sa plecam in tara lui OZ si eu si sotia am primit si primim in continuare o gramada de intrebari, care mai de care insa majoritatea sunt aceleasi. Lista de mai jos este pentru aceea care nu au emigrat inca, macar sa stie la ce sa se astepte.

 1. Unde o sa stati ?

Pana nu de mult ideea era ca stam la un hotel/motel/shared accomodation pana ne gasim chirie. 2 prieteni emigranti si ei (plecati in ianuarie 2012) ne-au propus sa stam la ei pana ne gasim cazare. Le multumim foarte mult! super gest din partea lor.

Ideea este ca daca te-ai muta maine la Timisoara, unde ai sta ? La hotel in prima faza.

Aveti ceva pregatit dinnainte ? (work wise)

Nu avem nimic pregatit up front. Dintre cei care pleaca in Australia foarte, foarte putini au ceva pregatit dinnainte.

 1. Va duceti la sigur ?

aceeasi chestie ca si mai sus. NU ESTE EUROPA. Nu te duci in Australia la munca, la cules capsuni, nu se poate, asta in primul rand

si in al 2-lea rand, cine te angajeaza pe tine la 19.000 km departare, doar pe CV fara macar sa vorbeasca cu tine la telefon. Tu ai angaja pe cineva asa ? Stiu ca exista viza 457 dar sunt putini aia care pleaca asa. Ba mai mult ei pleaca asa pentru ca firma are nevoie de ei si se "leaga la cap" destul de mult oricum

 1. Ce o sa munciti acolo ?

Ce munceam si in Romania (aproximativ). In Australia nu poti pleca daca nu ai studiile recunoscute de autoritatile lor. Deci, repet, nu te duci la strans capsuni. Nu merge.

 1. Cand va intoarceti ?

Nu stim. Eu zic ca cel putin 3 ani nu ne intoarcem in Ro. Nevasta vrea sa se intoarca la anul in 2013 la intalnirea de 10 ani de la terminarea liceului. Eu sunt un pic sceptic dar daca ea vrea.. pot eu sa ma pun in calea fericirii ei ?

 1. Unde o sa dormiti ?

In pat. Asa dorm ei, mai ciudati de felul lor... dorm in pat.

 1. De ce plecati ?

ooo... dar sunt multe motive. De fapt mie mi se pare ca sunt curajosi cei care raman in Romania. Mi se pare ca tre sa ai mult curaj sa ramai aici.

Am postat aici cateva motive (link is external), nu sunt toate doar ce mi-a venit atunci pe loc.

 1. Este mai bine acolo ?

Nu stiu, Will see.

 1. O sa-mi scrieti sau n-o sa ne mai cunoastem ?

Cel mai probabil nu o sa mai scriem nimic, nimanui, afara de datile in care ne contacteaza ei. Sunt mult prea multe persoane care vor sa le scriem personal. Nu are rost sa explicam, oricum multi nu cred ca ar intelege.

Concluzia? Contact = familie si eventual prietenii f. apropiati.

 1. Mai faceti si alti copii ? - stiu ca aparent nu are legatura dar intrebarea este datorita faptului ca plecam

Da.

 1. Nu va este frica ?

Frica NU. Avem emotii normal. Dar daca nu facem asta acum, cand o s-o facem ? La 40 - 50 de ani.. cu siguranta nu.

 1. Nu va este frica de animale ?

Nu umbla serpii si crocozaurii pe strada cum umbla in Romania cainii comunitari.

Avand in vedere ca ultimul om care a murit din cauza unui paianjen in Australia a fost prin '79, nu ne ingrijoram.Vezi si tu pe aici.

 1. Ce-o sa faceti cu copilul ?

Ce faci cu copilul cand te duci la munca ? Il lasi la grandinita, cresa, etc... Si la noi o sa fie situatia asemanatoare, peste 1 an sau 2.

In prima faza o sa stau eu (iulian) cu el acasa. Sotia va munci... de ce ? Cei care au meserie ca a mea (juristi) nu isi pot echivala studiile. Drept urmare ma voi reapuca de scoala acolo, cred. Nu stiu. O sa vedem atunci.

Atat imi vin in cap acum. Sper sa nu fi suparat pe nimeni cu astea.