Avem un grup de chat pe WhatsApp si Telegram

The Land Down Under - Money Money Money

Acest post a fost preluat de pe blogul lui Adrian (sursa in subsol). Citeste cu atentie si rugamintea din subsol.

Pentru ca am primit o sumedenie de intrebari despre bani, cheltuieli si se pare ca niciodata nu sunt suficiente informatiile postate pe aici, m-am gandit sa republic un articol de pe blogul lui Adrian in speranta ca se vor lamuri mai multi cu privire la cheltuielile de prin oz.

Deoarece se pare ca acest blog are un oarecare succes in randul celor care doresc sa plece din scumpa noastra tarisoara, am decis sa scriu un mic articol in care sa vorbesc despre bani. De ce despre bani? Pentru ca primesc multe intrebari de la cititorii mei care in primul rand vor sa stie informatii de genul "daca eu in RO castig 1500E/luna, se merita sa plec in Australia? Voi trai acolo mai bine?"

Sigur, lasand la o parte diferenta evidenta de cultura, infrastructura si civilizatie dintre cele doua tari, am sa va detaliez un pic ce inseamna banii in Australia, cat inseamna un salariu si ce pot cumpara acesti bani, pentru a incerca sa ii lamuresc pe aceia dintre cititorii mei care doresc mai multe informati idespre acest subiect.

In primul rand pentru a va face o idee despre cam cat se castiga in Australia pe profesia dvs, intrati pe site-ul www.seek.com.au . Acesta este un site de joburi, cautati deci cateva joburi in domeniul dvs. de activitate si vedeti cam ce salarii se ofera.

In general, salariile oferite sunt pe an iar valorile exprimate sunt brute. Adica din ele trebuie platite taxele si impozitele. Super-ul, adica contributia la pensie, are valoarea de 9% din brut, in general pe joburile care spun pe langa salarii + benefits inseamna ca aceasta contributie este platita separat si nu intra in oferta salariala.

Sa luam un exemplu. Sa zicem ca veti castiga 100.000$/an, un salariu bun pentru un job relativ mediu spre high - adica senior. In Australia, incepatorii sunt Junior - deci Junior Civil Engineer de exemplu sau Junior Developer. Urmeaza ierarhic postul fara nici un titlu, adica Civil Engineer sau Developer in exemplul nostru - aici se cer cam sub 5 ani de experienta. Cand se trece de 5 ani de experienta, se trece la nivel de Senior - deci Senior Civil Engineer sau Senior Developer. Mai sus de Senior este Lead sau Head (astia mai difera de la firma la firma) sau Principal - deci Lead Civil Engineer sau Principal Developer.

100.000$.an ar fi un salariu OK pentru un nivel de senior, cum analizam aici in principiu oamenii care vin cu viza de munca, sigur veti avea aproape de 4-5 ani de experienta, asa ca veti putea spera cam la nivelul asta de salarizare.

Sa continuam deci. Presupunand ca pensia nu intra in acest calcul, din 100.000$ trebuie platita suma de 1,5% contributie la sistemul medical - Medicare si impozitul pe venit. Impozitul pe venit este in Australia progresiv - cu cat castigi mai mult cu atat platesti mai multi bani. Sumele exacte sunt dupa cum urmeaza:

Taxable income Tax on this income

0 - $18,200 Nil

$18,201 - $37,000 19c for each $1 over $18,200

$37,001 - $80,000 $3,572 plus 32.5c for each $1 over $37,000

$80,001 - $180,000 $17,547 plus 37c for each $1 over $80,000

$180,001 and over $54,547 plus 45c for each $1 over $180,000

Sa va explic un pic. Daca castigati sub 18200$ pe an, nu platiti impozit pe venit. Daca castigati intre 18201$ si 37000$, atunci platiti astfel, pe primii 18200$ nu se platesc impozit, pe diferenta se plateste 19%, adica 19 centi din fiecare dolar peste 18201$. Si tot asa. La un salariu deci de 100.000/an, impozitul ar fi 17547$ + 37 de centi pentru fiecare dolar peste 80.001$, deci 17547$ + 0,37x(100000-80001) = 24946.63$. Acesta este impozitul pe venit aferent sumei de 100.000$, deci din aceasta suma veti incasa in mana 75053.37$, cam trei sferturi deci. Impartita la 12 luni, inseamna 6254,45$/ luna. De obicei salariile in Australia sunt platite la saptamana sau doua saptamani, dar o sa facem calculul pe luna ca sa sune mai "romanesc".

Bun, aveti deci 6250$/luna, scadem Medicare (asigurari medicale) 1,5%, ce inseamna inca aproape 100$/luna si ramanem cu 6150$/luna cash. Din astia trebuie sa platim o casa si sa traim. Sa detaliem deci.

O chirie in Perth este undeva in jurul valorii de 1600$/luna pentru o casa normala. Depinde mult de zona si de confort, dar sa luam un pret mediu pentru ca nu o sa sarim abia veniti din avion intr-un cartier de lux. Gazul vine cam odata la 2 luni si este undeva in jurul a 180$, deci 90$/luna. Curentul vine odata la trei luni, si el e tot vreo 180$, deci 60$/luna. Ramanem deci cu 4400$/luna si avem casa oarecum aranjata. Urmeaza masina. Daca o cumparati cu banii jos, bravo, daca nu, platiti rate. Cum definitia unei masini OK tinde sa difere de la om la om, am sa va propun urmatorul scenariu, o masina luata cu un credit de undeva la 15000$ pe cinci ani, rata iese cam de 400$/luna. De ce asa, pentru ca pe aici se situeaza ca pret masinile obisnuite si din RO, o Skoda Octavia de exemplu este 14000EURO, deci un 18000$, ca o masina relativ medie. Deci 400$/luna rata la masina, mai e asigurarea CASCO, ca na, aveti rata si va obliga banca, inseamna inca vreo 80$/luna. in total, 480$, sa zicem 500$ ca sa fie mai usor de calculat, ramanem deci cu 4400-500=3900$. Benzina - cam doua plinuri pe luna ca distantele sunt mari in Australia + ceva plimbari prin afara orasului ca avem o tara noua de descoperit sa zicem deci 3 plinuri/luna. Benzina este cam 1,5$/litru, un rezervor de 60 de liti costa deci 90$. Trei plinuri vor face 270$, am ramas deci cu 3630$.

Mancarea costa undeva pe la 200$/saptamana luand de toate pentru doua persoane. Deci un 900$/luna, ca o luna nu are fix 4 saptamani. Scadem si pe astia, ramanem deci cu un 2730$/luna. O iesire in oras pentru doua persoane inseamna o medie de 50$ cheltuiti, sa punem doua pe saptamana, ca in special in weekend va veti plimba ca aveti ce vedea, inseamna vreo 400$/luna. Am mai ramas cu un 2330$/luna,

Shopping-ul e un exercitiu scump. O camasa e peste 50$, un tricou gasesti intre 10-20$. Sa zicem un 600$/luna buget de shopping, sunt multicele de cuparat si nu ma refer doar la haine, ci tot felul de prostioare. Ramanem cu 1730$/luna.

Va veti face asigurare medicala privata - pentru doua persoane undeva la 200$/ luna - am ramas deci cu 1530$/luna. Si sigur vom avea abonament de internet acasa - fara TV sa zicem, deci un 80$ pe luna - un abonament mai scumpicel asa ca tanjim dupa netul nostru romanesc. Am ramas cu 1450$/luna. Mai avem de platit telefoanele mobile - la abonament sa zicem de 60$ + costul telefonului 10$/luna inseamna 70$/luna - pentru doua persoane deci 140$/luna inseamna ca mai raman 1310$/luna.\

Si in mare cam aici se opreste calculul. Acum in functie de ce salarii credeti ca puteti obtine, incercati si voi sa va faceti un calcul comparativ si vedeti daca iesiti in plus sau in minus fata de acest lucru. Am pus multi bani in cheltuieli, lucru pe care poate un emigrant nou venit sigur nu ar face, insa am vrut sa va dau o privire mai generala despre costul vietii aici traind normal, nu pe buget redus. Exista de asemenea si multe metode de a mai scutii banii dati pe taxe sau alte astfel de lucruri, dar tin de tipul meseriei dvs si nu au fost incluse aici. Calculul este unul simplist pentru a va face o idee.

A, inca ceva, calculul a fost bazat pe doar un singur salariu. Daca veniti cu familia si veti avea cel putin doua salarii, atunci evident puteti imparti cheltuielile intre cele doua persoane.

Parerea mea este ca daca nu exista o diferenta mare intre ce bani veti reusi sa puneti deoparte aici si ce reusiti acum in RO, tot se merita sa veniti pentru ca aveti parte de un sistem care desi nu este perfect, este net superior din multe puncte de vedere decat cel din RO. Practic, pe aceeasi bani veti avea acces la sisteme de educatie, sanatate si sociale mai bune decat cele din RO. Plus descoperirea unei tari noi si a unei lumi cu totul noi care va poate aduce multe satisfactii.

Cum stiu insa ca majoritatea romanilor nu reusesc sa puna mare lucru deoparte luna de luna - consider ca pentru acestia Australia poate oferi mult mai multe sanse de succes decat o poate face in acest moment Romania.

Stiu ca multi dintre voi ar vrea poate sfaturi mai practice care sa ii ajute sa ia aceasta decizie. Din pacate, experienta mea in emigrare nu ofera toate raspunsurile pe care multi dintre voi vi le-ati dori. Nu pot decat sa va sfatuiesc din nou sa va faceti mai intai cont pe forumul emigrare.info si sa cautati informatiile de baza pentru ceea ce va intereseaza, iar in cazul in care pentru meseria voastra lucrurile sunt complicate sa cereti sfatul unui agent de emigrare acreditat MARA. Stiu ca sunt multe site-uri care se ocupa de acest domeniu, cereti-le insa sa va arate acreditarea MARA inainde de a le plati orice sume de bani, deoarece procesul de emigrare costa multi bani si e pacat sa fie aruncati pe fereastra.

Va urez mult succes!

ATENTIE: Va rog frumos sa nu invadati blogul lui Adrian cu intrebari despre emigrare. Si-a exprimat foarte clar gandurile despre asta in aceasta postare.

Foloseste functia de cautare inainte sa intrebi ceva. Orice intrebare care are un raspuns cel putin decent intr-una din paginile acestui website va fi stearsa. Daca ai de intrebat ceva posteaza pe forum!