Care sunt paşii pentru obţinerea vizei de emigrare în Australia ?
1 Punctaj
Fa-ti punctajul si vezi cum stai. Un calculator de punctaje il gasesti in sectiunea calculatoare. In acest post gasesti informatiile desfasurate.
2 Echivalarea Studiilor
Daca ti-ai facut punctajul si esti eligibil de emigrare, urmatorul pas este echivalarea studiilor/meseriei in vederea emigrarii. Pentru mai multe detalii vezi cauta despre echivalare studii.
3 Examenul Ielts.
Inainte sa-ti depui EOI iti trebuie examenul ielts cu nota minima luata. Vezi sectiunea IELTS de mai jos.
4 Depunerea EOI
Daca tu crezi ca treci punctajul sau poti sa aduni punctele pana la urma, depune pe SkillSelect o intentie expresa de emigrare (EOI - express of interest). Este gratuit. Cand aplici iti poti alege 1 sau mai multe tipuri de viza dorite si vei fi luat in considerare pentru prima la care ai toate conditiile indeplinite. Poti depune EOI chiar daca nu ai punctajul necesar. Daca iti vei mari pe parcurs punctajul, iti updatezi informatiile pe site si punctele cresc.
ATENTIE: iti trebuie IELTS si studiile echivalate pentru a depune EOI si a fi luat in considerare (pentru cine depune pentru viza care este pe baza de punctaj)
Citeste si intrebarile frecvente din seciunea SkillSelect
5 Asteptarea
Dupa ce ai depus EOI trebuie sa astepti sa primesti o invitatie de aplicare. Timpul maxim de asteptare pentru o invitatie este 2 ani. Daca nu ai primit o invitatie in acest timp, trebuie sa retrimiti EOI.
6 Invitatia
Dupa ce ai primit o invitatie ai 60 de zile la dispozite pentru a trimite toate documentele si dovezile necesare. Toate documentele trebuie sa reflecte ceea ce ai spus in EOI la momentul la care ai primit invitatia.
7 Medicale si cazier
Ti se va cere sa faci vizita medicala si sa depui cazier tu si toate persoanele din aplicatia ta (daca este cazul: sotul copilul alti dependenti)
Comentarii
fiind insulin depedent, trebuie sa primeasca insulina.
in ro, este inclus in programul national de diabet si primeste insulin lunar.
visa si primesc drept de munca full. Am fost intrebat de doua ori iar raspunsul este acelasi. Oare sa fie asa, sa primestii full right to work cu viza de partener? Multumesc
Raspunsul agentiei este partial complet dar incorect. Se poate intr-adevar sa ai drept de lucru full-time insa doar in cazul in care aplicantul studiaza un Master. Daca aplicantul studiaza un Master, insotitorul are drept de lucru full-time. Nu recomand nici eu sa alegi calea asta exclusiv pentru rezidenta permanenta deoarece dureaza cativa ani, insa personal sunt un cetatean Australian incepand tot ca student in Australia (deci se poate). Este o cale excelenta daca doresti sa petreci mai mult timp in Australia, si nu ai o calificare ce este pe SOL, dar doresti sa te califici. Ai drept de munca, drept sa iti deschizi un business, etc... Fiind la fata locului, oportunitati se deschid, cum ar fi oportunitati de a-ti gasi o companie sponsor (mult mai usor de facut din Australia decat din afara Australiei).
Good luck!
Salutare. Am si eu cateva intrebari daca poate cineva sa imi raspunda. Am vazut la agentul de imigrare Alex Spatarel ca exceptii la studii superioare fac universitatile maritime. E adevarat sau nu mai este de actualitate?
2- daca ai experienta pe o meserie mai mult de 4 ani se poate echivala fara diploma?
3- daca am o viza valabila (evisitor subclass 651) pot aplica pt ceva permanent si cu drept de munca? sunt in Romania deja.
4- care este diferenta intre SOL si CSOL ? aici m-am pierdut.
SOL = Skilled Occupation List (SOL) - Link
CSOL = Consolidated Sponsored Occupations List (CSOL) - Link
SOL vs CSOL: http://www.visabureau.com/australia/consolidated-sponsored-occupation-list.aspx
La intrebarea 2, cauta meseria pe una din cele 2 liste, verifica cine este entitatea care face assessmentul si verifica apoi procedul de assessment. Din ce stiu eu, difera de la o entitate la alta. Nu ar strica sa le trimiti si lor un mail. Informatia 100% corecta doar ei ti`o pot da. Noi pe forum vorbim din experienta, mai mult sau mai putin ancorata in realitatea actuala
la intrebarea 3 - visa 641 e o viza temporara de turism valabila 1 an, cu intrare / iesire la fiecare 3 luni (daca imi amintesc bine). Nu, nu o sa te ajuta sa iti gasesti de munca. In cel mai bun caz poti mergi si discuta face2face cu posibili angajatori dar 95% sunt sigur ca te vor respinge pana nu ai PR Visa sau Cetatenie
Nu stiu da iti dau detalii despre studiile maritime. Iti recomanda sa mai cauti pe net, sa il intrebi pe aces Alex Spatarel enentual sa iti ofere si o referinta la un act oficial, nu doar discutii. Sunt sceptic mereu, sa`mi fie cu iertare.
Numai bine si bafta multa.
PS: nu am uitat de acest thread .. inca sunt in process de migratie deci, voi face update la topic (poate chiar un topic nou) in momentul in care lucrurile se vor schimba.
Multumsc pentru raspunsuri. Incerc sa aflu daca pot trimite EOI daca am inca valabila 651. Trebuie sa ma apuc cat mai rapid de formalitati si sa ma intorc.
diabboliq ai trimis deja eoi ?
Poti incerca in contabilitate pe cele 2 ramuri, CA sau CPA, de pinde de cati ani experienta ai si ce exact ai facut/scrie in cartea de munca.
Vezi pe websiturile lor mai multe detalii.
Buna,
Am intrat pe linkurile postate, mi-am facut o minima idee, insa as vrea sa va rog daca ma poate lamuri cineva.
1. Sotul si cu mine am vrea sa aplicam cat mai curand pentru viza, insa nu imi dau seama care sa fie cel principal. Profesia lui este de programator IT, doar BAC si anumite certificari de IT, dar fara dilpoma de licenta, autodidact - experienta vreo 10 ani, eu jurist, vreo 10ani experienta stat si privat.
Am identificat pe SOL ocupatia sotului - Developper Programmer iar a mea ar intra la Barrister/Soliciter.
3. Identificarea facuta de catre noi poate fi modificata de ei? De exemplu pe mine ma pot declara pe baza actelor ca nu ma potrivesc nicaieri si atunci nu as mai avea nicio sansa de viza?
4. Punctajul pe care il calculez este ceva preliminar sau ramane definitiv si luat in considerare?
5. Skill assesment se bazeaza doar pe ce scriu eu sau trebuie sa depun si probe in dovedire?
6. IELTS trebuie sa il avem amandoi la momentul inregistrarii pt SkillAssement, sau numai cand depunem EOI?
Multumesc foarte frumos.
Salutare @AlinaP ,
Din pt de vedere SOL, tu nu te incadrezi nicaieri. Nu poti fii nici solicitor nici barrister.
Sotul tau, fara studii superioare, are sanse sa-si echivaleze meseria. Trebuie vazut exact ce cerinte au ei pe meseria pe care o vreti si sa faceti in asa fel incat pe hartie sa reflecte ce vor ei.
3, 4. Punctajul pe care-l calculezi tu, este punctajul tau preliminar. Punctajul oficial este cel dat de BORDER si nu ai control asupra lui. Este un risc pe care fiecare din noi si-l asuma sau si l-a asumat la momentul aplicarii.
Skill assessment este pe ce scrii tu si pe ORICE hartie pe care o poti depune sa sustii aplicatia. Daca acele hartii vor fi luate in considerare sau nu, nu depinde de tine.
IELTS trebuie sa aveti amandoi la momentul la care ai primit invitatia. La aplicatie insa, trebuie sa spui cat ai luat la IELTS (daca nu s-a schimbat sistemul in ultimul timp).
Cum se intampla in fapt ? E cam asa:
1. Depui EOI (Express of interest). Cu alte cuvinte depui o aplicatie in care spui asta sunt eu, asta stiu sa fac, atat de bine stiu engleza si vreau sa locuiesc acolo.
2. Primesti invitatie sa depui toate dovezile ca ala esti tu, ca atata engleza stii, ca stii sa faci lucrul ala (meseria).
Dupa ce primesti invitatia, ai 60 de zile la dispozitie sa depui tot. Deci trebuie sa ai IELTS inainte luat ca sa stii ce scrii in EOI.
Depune-ti o aplicatie si vezi ce vor. Nu exista limite la cate aplicatii poti depune. https://www.border.gov.au/Busi/Empl/skillselect
Multumesc mult@J.
Am spus ca ma incadrez ca soliciter sau barrister pt ca sunt avocat de vreo 6 ani inscris in Barou .
Imi poti spune te rog daca ei nu ma vor echivala cu niciunul din cele 2 , ar fi posibil sa nu primesc viza?
Ar fi super trist, pt ca eu imi doresc cel mai tare si nu as vrea sa ma raman sub nicio forma in Ro.
In plus , lucrez mult in lb engleza si stiu mult mai bine decat sotul, deci la IELTS as avea punctaj mult mai bun.
Multumesc.
Pai ai o problema fundamentala, aici suntem pe Common Law, iar acolo esti pe Civil Law. Nici macar nu seamana sistemele intre ele.
Ai putea sa te duci maine sa te faci avocat in... UK sau vice versa ?
Nu o sa-ti echivaleze nimic. Nici nu au cum ... cum ai putea tu sa-ti echivalezi de exemplu 2 legislatii foarte uzuale, Road Safety Act si Road Safety Rules Victoria (total 1100 pagini) ? Nu vorbesc de celelalte state si teritorii.
Bine punctat....si in aceste conditii sotul ar fi clar aplicant principal, avand sanse bunicele de echivalare, iar eu nu as avea dupa parerea ta nicio sansa?
In esenta, crezi ca eu as putea primi sau nu viza fara o echivalare?
Adica sa primeasca sotul, si eu sa raman de caruta
Ar fi super trist...
Noi avem o viata mult peste decenta aici, insa dorim sa plecam si am face sacrificii pt o vta mai buna, nu neaparat in sensul banilor ci pur si simplu sa traiam intr-o tara mai civilizata, protectoare cu cetatenii, copii, pensionarii, cu natura etc.
Multumesc frumos.
Cred ca mi-am gasit singura raspunsul.
Sotul ar fi aplicantul principal, ma va include si pe mine pe solicitarea lui de viza, se va face un punctaj/echivalare etc si daca se incadreaza el, desi ar pierde puncte cu mine, prin neechivalare meserie, am putea primi totusi viza.
Am inteles bine, @J?
Multumesc frumos.
Ai inteles foarte bine.
Si eu am fost in aceeasi situatie, eu avocat in Ro cu firma mea si sotia alta meserie. Ea aplicantul principal eu parazit la aplicatie.
Daca stiam cum va fi aici .... am fi plecat cu muuulllttti ani mai inainte!
@J, fff tare!!!
Mi-a reinviat entuziasmul.
si, spune-mi te rog , tu ai reusit sa iti gasesti ceva de lucru rezonabil?
oare se pot face cursuri, pentru ceva gen..paralegal..nu as vrea sa nu imi gasesc utilitatea...desi nu exclud ca sunt mari sanse sa fiu vanzatoare sau secretara...cine stie..
Multumesc.
Eu ... sa spunem ca muncesc ceva rezonabil.
Poti face o multime de cursuri gratuite, cu bani sau internship, de tine de pinde. Este foarte greu sa iti explic viata de aici si cum e cu munca pentru ca nu intelegi pana nu ajungi aici. Viata noastra nu se mai invarte in jurul muncii, ci in jurul familiei si timpului liber.
(chiar si) Ca si secretara sau vanzatoare, vei avea o viata foarte decenta fara stres prea mare si-ti vei permite masina, chirie si vacante pe ici pe colo.
Cred ca asta pote sa-ti confirme si @Dan sau @Lucian care au ajuns pe aici mai de curand.
@J Suna ireal ce spui tu...
Am inceput cu sotul sa ne pregatim pt IELTS sa luam amandoi cel putin 8 si imediat dupa rezultate ne vom depune actele.
Daca vom mai avea nelamuri sper ca va voi gasi tot aici.
Multumesc frumos!!
As avea si eu o intrebare
Eu si sotul meu am vrea sa emigram, amandoi avem 23 de ani si nu avem experienta in munca. Am terminat amandoi Poli eu sunt translator iar el inginer electrotehnist. Din cate am citit asa in mare am inteles ca meseria lui este in lista SOL si ar avea cam 60-65 de pct la test. Credeti ca am avea vreo sansa?
http://www.emigrareaustralia.info/discussion/9/pentru-ce-pot-obtine-puncte-si-cate
Munca calificata in afara Australiei
Trebuie sa ai ceva munca...
Buna,
Am citit cu mare interes discutia voastra, pentru ca eu si prietenul meu ne gasim intr-o situatie similara...
Ne-am hotarat sa aplicam pentru viza in Australia si situatia noastra este urmatoarea: nu suntem casatoriti, el (34 ani) nu are studii superioare, insa se incadreaza pentru jobul de analist programator (care se afla in SOL) si are experienta in munca de peste 10 ani. Eu(30 ani) am studii superioare (licenta + MA) si sunt consultant recrutare. din cate vad jobul meu se gaseseste doar in CSOL, dar nu in SOL. Noi am vrea sa aplicam pentru 189, el fiind aplicantul principal. Intrebarea mea este: cum pot afla daca studiile mele si experienta mea s-ar putea echivala? Daca jobul meu nu este in SOL dar este in CSOL avem sanse sa primim viza? Ne-ar putea trage in jos faptul ca nu suntem casatoriti?
Multumesc pentru rabdarea si amabilitatea de a raspunde acestor intrebari si scuze daca va cer sa repetati info deja furnizate.
Numai bine,
A.
Doar unul dintre voi trebuie sa echivaleze meseria, daca indeplineste punctajul, celalalt (in speta tu) poate aplica ca si partener. Daca puteti sa dovediti relatia cu acte (facturi pe aceeasi adresa, declaratii prieteni, poze, etc) nu trebuie neaparat sa fiti casatoriti, iar daca mseria ta nu este pe SOL nu cred ca poti cere cele 5 puncte aferente (vezi documentatia de la Immigration referitor la asta). Relatia trebuie sa fie mai veche de un an, minim, ca sa fie luata in considerare de Immigration.