Avem un grup de chat pe WhatsApp si Telegram

Despre skill worker in Australia vs meserias (calificat) in Romania

Primesc la diferite intervale de timp mesaje de la diferiti romani calificati sau in cursuri de calificare in meserii care se afla in SOL Australia. Cred ca sunt necesare niste clarificari in aceasta privinta privinta.

Am sa incep cu sistemul de calificare in meserii (tradies. Skill worker, etc.) care nu implica invatamant superior.

TAFE (Technical and Further Education) este un sistem de calificare prin invatamant + ucenicie (apprenticeship, Trainee) dupa minim 10 clase sau dupa liceu. Ce implica aceasta? Un elev dupa 10-12 clase trebuie sa isi gasesca un job intro meserie, atunci el se va inscrie la o post liceala ( cum ar putea fi tradus TAFE) pentru a se califica in acea meserie. In Australia nu exista licee tehnice. Atunci acel elev are mai multe posibilitati prin Tafe.

Prima ar fi sa se inscrie la o agentie de plasament ucenici impreuna cu inscrierea la cursul Tafe ( voi da ca exemplu de acum cazul bucatarului si puteti inlocui cu oricare alta meserie mecanic auto, electrician, asistenta medicala, tamplar, zidar, vanzator in magazin (retail) etc).Acea agentie impreuna cu unitatea de invatamant gaseste candidatului un angajator care angajeaza ucenici in anul intai sau 2,3,4. Planul de invatamant in cazul asta este de 6 saptamani in clasa la fiecare 6 luni timp de 4 ani.In acest timp angajatorul desemneaza o persoana calificata si cu experienta din firma care semneaza un caiet de curs al elevului in fiecare saptamana si competeaza numa de ore lucrate, task-uri indeplinite, echipamente folosite reguli de sanatate si siguranta la locul de munca care au fost respectate de elev (ucenic). De asemenea ofera asistenta in indeplinirea unor teste practice pentru TAFE.

De mentionat ce toate TAFE institute au laboratoare (ateliere de practica) pe care ar fi invidioase orice facultate din Romania.

A doua varianta este ca un angajator sa caute ucenic (trainee) si sa-l califice la locul de munca sub supervizarea unui alt angajat calificat cu experienta care trebuie sa urmareasca programa TAFE si sa completeze acel caiet de curs din varianta intai plus sa aiba spatiu si echipamente alocate pentru desfasurarea activitatii de Trainership ( un sector in bucatarie pentru realizarea unor meniuri conform programei sau banc de lucru pentru activitati practice ale elevului sub indrumarea celui delegat pt aceasta). Sa accepte vizitele indrumatorului TAFE in locul de munca pentru testarea ucenicului.

A treia varianta este cea de RPL (Recognition of Prior Learning ) in situatia cand angajatul a lucrat in domeniu pt pozitii calificate sub supervizarea unor calificati mai multi ani (6-7)si vrea sa-si obtina calificarea. Atunci ia legatura cu TAFE si isi programeaza o testare de catre profesori care la sfarsitul testarii ii recomanda ce unitati de curs trebuie sa mai faca pentru a obtine calificarea.

A patra varianta este pentru studentii starini care trebuie sa faca curs full-time (920 ore/an) un an sau cati este cursului alocat (2 ani pt nurse, 1-2 ani pt bucatar(nu chef),1-2 pt refrigeration,etc) timp in care are dreptul sa lucreze 20ore/sapt recomandat in domeniul respectiv).

De notat ca toate aceste cursuri iti dau credite pentru cazul in care vrei sa urmezi invatamantul superior si iti pot salva un an de facultate. Pentru anumite meserii cum ar fi nurse pt a obtine dreptul de practica sa sustina examen de limba in cazul cand engleza nu e prima limba OET sau IELTS indiferent daca esti cetatean sau nu.

Acum cum sta situatia in Romania vis-a-vis de perspectiva emigrarii cu calificare romaneasca care nu necesita invatamant superior.

Prima varianta este cea prin liceu tehnic si apoi 2 ani in domeniul( sau foarte apropiat) si pe calificarea de pe diploma de abvolvire.

A doua 10clase si scoala profesionala cu experienta de 2 ani in domeniu (sau foarte apropiat).

A treia post liceala si cu experienta in domeniu.

Toate certificatele trebuie sa aiba antetul Ministerului Invatamantului si Educatiei din Romania ( protocoalele incheiate intre alte ministere si cel al invatamantului trebuie sa aiba nr de protocol si data pe certificat). Am auzit multe cursuri acum la moda in Romania care dau dreptul de a practica acea meserie in Europa dar multi isi fac reclama doar fie ca au obtinut un grant european si li se permite pentru asta sa foloseasca sigle ale uniunii europene,dar foarte putini din astia dau pe langa diploma si certificatul corespondent institutiei europene(facultate sau scoala dintro tara europeana sa zicem Cordon Bleu in cazul bucatarilor care care a super vizat calitatea cursurilor)

Australia considera an scolar un nr de 920 ore/an ,asa ca orice al curs cu durata mai mica, in jur de 480ore/an poate fi considerat viabil doar cu experienta strict in domeniul respectiv de mai mult de 4-5 ani si atasand o multime de alte documente si declaratii pe propria raspundere autentificate.

ORICE CALIFICARE cu sau fara facultate da doar dreptul de a obtine puncte pentru emigrare nu si dreptul de a practica sau aplica pentru o meserie.

Pentru a putea practica, dupa emigrare aplicantul trebuie sa intre in contact cu Skill Australia sau alta autoritate pentru a se elibera certificat Australian de calificare, licenta sau drept de practica. Astea pot insemna taxe, cursuri de completare, poate inca o data facultatea de la cateva sute de dolari pana la zeci de mii (de ex anumite situatii la medici) si toate vor incepe cu pozitii de junior sau low level in meseria respectiva apoi depinde de fiecare intrun an sau cinci sa atinga pozitia avuta in Romania sau mai buna(in multe cazuri) cu un nivel si lifestyle inimaginat de romani desigur fiecare pe nivelul lui de competente si meserie.