Avem un grup de chat pe WhatsApp si Telegram

Lamurire pentru skill assessment

Buna ziua!

Urmaresc de ceva vreme activitatea acestui forum (felicitari pt. initiativa) de dinainte sa fie mutat aici si noutatile legate de emigrarea in Australia. Impreuna cu prietenul meu am decis sa ne informam deoarece dorim sa ne stabilim in Au.
Am dori sa fie el aplicantul principal, avand in vedere experienta acumulata. Totusi, am o nedumerire legata de acel "skill assessment". Dupa parcurgerea brosurii informative, nu am reusit sa aflu exact raspunsul la intrebarea mea. Pe scurt, as dori sa stiu daca diploma (studiile de facultate) trebuie sa corespunda cu meseria practicata (din lista de meserii acreditate). La obiect, prietenul meu a absolvit Istorie si Germana, iar in prezent lucreaza in domeniul telecomunicatiilor (pe limba germana). Adica experienta in munca nu se pliaza perfect pe diploma.
As putea fi si eu aplicantul principal, dar ar fi putin mai complicat, avand in vedere ca sunt PFA in traduceri si ar trebui sa-mi echivalez meseria dand un examen la NAATI la un centru in strainatate.

Multumesc de pe acum pentru lamuriri!

Comentarii

 • Rostul "skill assessment"-ului este sa vezi daca ti se echivaleaza studiile.

  Eu unu nu stiu sa-ti dau un raspuns concret. Am impresia ca nu prea ar merge ...

 • Buna,

  Sper sa nu ma bag aiurea in discutie dar o sa-ti spun ce ma duce pe mine capul. Mai intai, ei au acele SOL si CSOl (sper ca nu s-a modificat stilul asta dupa 1 iulie 2015) iar tu sau prietenul tau trebuie sa aveti o diploma pe una din meseriile cautate. Apoi, ei din ce stiu eu, gandesc ca ai facut o facultate, ai o diploma si apoi practici meseria pe care practic ai studiat-o si pe care te-ai calificat. Deci, eu cred ca raspunsul la intrebarea ta "diploma (studiile de facultate) trebuie sa corespunda cu meseria practicata (din lista de meserii acreditate)?" ar fi DA. Legat de aspectul celalalt, tu fiind aplicantul principal, nu stiu ce ar insemna.

  Sper ca te-am ajutat in a te lamuri in problema voastra.

  Numai bine.

 • Da si Nu ..
  Exista o legatura intre studiile terminate si experienta in munca. Aceasta legatura cred ca este interpretata de corpul care iti face acel assessment.
  Mai exact, se verifica daca si cum ar trebui sa treci tu intr-o noua civilizatie si unde si cum te-ai incadra mai bine, in campul muncii.
  E adevarat, nu te obliga nimeni sa profesezi pe ceea ce te "echivaleaza" ei, dar e un punct bun de pornire.
  Asta este parerea mea .. nu e obligatoriu sa fie cea mai buna ;))

 • Buna
  As avea si eu o întrebare.sunt tehnician dentar (5 ani experienta in total)dar doar un an in ultimii 3 (sunt in concediu de crestere copil de aproape 2 ani).pentru echivalare (tra) am citit ca ar fi suficient dar tot aud de minim un an in ultimii 2.
 • Pentru emigrare se considera experienta din ultimii 10 ani. Verifica la TRA conditiile lor