Avem un grup de chat pe WhatsApp si Telegram

Emigrare cu viza de turist

Buna si bine v-am gasit.
Este foarte posibil sa se fi discutat asta anterior, dar nu am gasit in cautarile in arhiva, asa ca intreb aici.
Ma gandesc la ideea de a emigra cu viza de turist (multiple intrări în Australia într-o perioadă de 12 luni dar cu drept de şedere de până la 3 luni pentru fiecare intrare) si in timpul acesta sa merg la interviuri. Am cativa fosti colegi de aici care lucreaza intr-o firma in melbourne si ar putea ajuta cu o recomandare si o vorba in interior, in speranta ca se va lega ceva.
Asadar, intrebare: e fezabil sa obtin un loc de munca eu fiind cu viza de turist? am drept de munca cu viza de turist?
Multumesc tuturor
Adina

Comentarii

  • JJ
    editat septembrie 2015

    Subiectul a fost dezbatut destul de mult pe vechiul website, din pacate s-au pierdut comentariile si discutiile asa ca sa reluam.

    Pe scurt, ca si turist nu ai nici o sansa. Si nu, nu ai voie sa muncesti.

    Desi nu suna bine ceea ce urmeaza sa spun, este adevarul. Aici nu este Europa iar munca la negru este cam inexistenta. Unde exista munca la negru, salariile sunt mizere, riscurile sunt enorme si benefiicile aproape zero.

    "Beneficii" pentru angajat:

    • deportare instanta daca esti gasit si interzicere de intoarcere sau risc de puscarie si deportare dupa
    • nu esti acoperit de beneficii in cazul in care se intampla ceva
    • nu ai asigurare de nici o culoare
    • salariul infim, conditii mizere
    • nu ai drepturi

    "Beneficii" pentru aganajtor:

    • 2 ani puscarie
    • pana la $100.000 amenda
    • interzicerea unor drepturi

    Cand aplici pentru un loc de munca, te vor intreba de viza si cand poti sa incepi. Pe langa asta te vor intreba si de national police check ... cam greu cand nu bifezi in sistem.

    Din punctul meu de vedere, un platitor de taxe, te voi turna cu prima ocazie. Eu platesc taxe pentru care am drumuri, spitale, scoli, etc. Eu sustin un sistem guvernamental (fie el bun sau nu) care va avea grija de copii mei in viitor. Nu vreau sa incurajez astfel de fenomen si copii mei sa invete ce este coruptia. Iar cand spun aceste lucruri cred ca ma refer la majoritatea populatiei. Este foarte rau vazuta chestia asta ...

    Vezi si aceste doua subiecte

    Viza de turist - acte necesare
    Pot pleca cu viza turistica pentru a gasi un job cu care sa aplic pentru rezidenta/work permit ?

    Astept si alte pareri si opinii de la cei ce sunt pe aici pe jos.

    Post edited by J on
  • J, multumesc pentru raspuns.
    Nicidecum nu este aceasta pista si calea pe care sa merg, spre un viitor calm si cald pentru mine si copiii mei. Aleg sa fac efort si sa stiu ca construiesc cu cap si suflet pentru asta, nu vreau easy way si mai ales risky way :) Vroiam doar sa invalidez aceasta directie si ai facut-o foarte prompt si clar.
    Am cautat in lista de meserii joburile noastre (marketing in telecom si pm (mai exact expert fonduri europene :) si desigur ca nu le-am gasit per se. De asta am luat legatura cu un agent MARA in Bucuresti si am avut o prima discutie cu el, in ideea de a ne propune cine sa aplice ca principal si pe ce directie.
    Vreun sfat?
    Multumesc

  • N-ai pentru ce Alina.

    Am scris raspunsul de mai sus pentru ca, pe websitul vechi intrebarea asta o aveam cel putin o data la 2 - 3 zile si am decis ca un raspuns mai "decisiv" ar fi mai bun pentru viitoarele intrebari ale altor persoane.

  • Cred, parea o solutie viabila ;) dar "beneficiile" sunt mult prea mari :)
    J inca o intrebare: in ideea in care vrem sa incepem nebunia asta frumoasa dar din pacate cu bani imprumutati (de la asseement pana la vize, drum, cazare and all) este cumva o solutie sa aplice doar 1 dintre noi (eu sau sotul) sa platim deci o viza (si nu 4: 2 copii + 2 adulti) si o data ajuns si intregrat acolo sa ii cheme pe ceilalti - gen reintregirea familiei? Este cumva vreo restrictie de venire & munca pentru partener?

  • Exista Partner visa si Child visa, dar cred ca va legati la cap. Dureaza mult (din auzite), si costurile sunt cam la fel (aici nu bag mana in foc, de cand s-au modificat terifele).

  • @Adina cred ca e asa cum a spus @alnaibii. Va legati la cap degeaba iar sumele chiar daca par mari, merita. Iar la urma si la coada cred ca taxele sunt cam la fel. Vb cu Lucian, el s-a interesat mai mult pe tema asta.

    Nu exista sa-ti faca chemare. Trebuie sa aplice pentru viza iar atunci o sa va ia la intrebari serios ... de ce nu ati venit o data toti, de ce acum, ce a facut "partenerul" intre timp, ce au facut copii, de ce asa, de ce pe dincolo, ce parere au avut etc ... cine poate verifica pentru voi ?

    Faza e ca nu actele va leaga, ii doare la bascheti de actele voastre de casatorie, o hartie nu inseamna mai nimic aici.

    Eu ma gandesc ca, atunci cand ai 1 aplicatie ai 1 risc de respingere, 2 aplicatii, de 2 ori mai multe riscuri :)

  • editat octombrie 2015

    Adina, sper sa nu gresesc cand spun asta ...
    Partea financiara - banii din contul de economii Australia te ajuta sa traiesti, teoretic, fara griji o perioada de timp X, pana se leaga de-un job, fie el si basic, doar de supravetuire - este importanta si nu trebuie perceputa ca o povara. Da, daca nu ai deja economii, varianta imprumutului exista dar, atentie, este una destul de riscanta. Trebuie luata in calcul doar in momentul in care ai plecat si esti sigur ca orice ar fi, nu te mai intorci.
    Partea cu plecatul impartit - exista si varianta asta, nu stiu neaparat daca este cea mai buna.
    Aplicati amandoi (plus copiii) pentru viza, mergeti toti intr-o vacanta (costisitoare de X zile - cat va permiteti) pentru activare (pus stampila pe pasaport) urmand apoi ca unul sa ramana si celalalt sa se intoarca si sa continue munca in RO. Nu recomand, nu cred ca este varianta cea mai indicata mai ales cand vorbim de familii cu 1 sau mai multi copii, dar este o varianta.

    Sper sa puneti in balanta si sa alegeti calculat si bine. Atentie si aici, este important sa risti si sa iti asumi riscul... altfel s-ar putea sa asteptati prea mult pana sa va hotarati.

    Numai bine,
    Alex

    Post edited by diabboliq on
  • Buna dimineata si multumesc tuturor pentru raspunsuri. Foarte clare. 
    In primul rand, va spun ca imi doresc foarte tare sa fac aceasta schimbare dar smart si cu cap atat pentru mine cat mai ales pentru puii mei, carora le vreau mai multa tihna si bun simt decat ce este in jur acum. 
    Avem insa o mare constrangere si anume cea financiara pentru ca din ce am vorbit cu fosti colegi care sunt deja in Au si stabili de peste 1 an, cu totul (vize, relocare, avion, 6 luni de minim confort pana la job, etc) a costat around 15-18 k euro. Iar noi nu avem acesti banuti. Poate din credit de la banca, ca altfel nu avem nicio solutie. Suntem amandoi cu master, cu peste 10 ani si 12 ani experienta in munca (marketing telecom si fizica&pm fonduri europene) si cu toate asta, o alta mica incurcatura ..si anume faptul ca nu am gasit per se joburile noastre in lista de meserii solicitate. Si de aici, nevoia de a apela la un agent MARA care sa ajute ..dar care si acesta costa around 3-4k euro.
    De asta si incercam de fapt sa gasesc o alternativa (turist, sa plece doar 1) - dar smart si safe si mai ales legal - de a ne aventura in povestea cu canguri cu atatia bani ... pe care nu ii avem.
    SI pentru ca tot sunteti asa draguti si bine informati, mai am 2 intrebari: 
    1. ce ai vrut sa spui diaboliq cu : Partea financiara - banii din contul de economii Australia te ajuta sa traiesti, teoretic, fara griji o perioada de timp X, pana se leaga de-un job, fie el si basic, doar de supravetuire - este importanta si nu trebuie perceputa ca o povara.  este prima oara cand aud asta..
    2. ce se intampla cu partea de gradinite&crese in au? inteeleg ca la scoala se accepta de la 5 ani si aici s-ar incadra fetita mea, dar de cresa nu stiu nimic (am si un baietel de 1 an)
    va multumesc tare tare tuturor
  • Buna Adina.
    Fiananciar vorbind, scopul principal este sa gasesti job. Cu cat il gasesti mai rapid, cu atat banii din economii pot fi intinsi / redirectionati.
    Ca si calcul fictiv: sa presupunem ca ai nevoie de 5000AUD pentru a trai o luna si ai 20000AUD in cont -> 4 luni de trait fara nici un venit. In momentul in care gasesti un job, sa spunem de 2500AUD, poti sa te folosesti si de economii si sa te intinzi 8 luni (timp in care sa gasesti metode de creste venitul). 
    Cu cat iti faci mai multe calcule cu atat amani mai mult plecarea. Mereu se vor gasi scuze de a parasi zona de confort (si asta o spun din propria experienta). E un drum lung, cu multe piedici .. trebuie sa fii optimist si sa incerci sa te directionezi doar de scopul final.

    Daca te ajuta putem sa comunicam si pe email (alex.fatu@gmail.com).
    Monologul ne e tocmai punctul meu forte :)

    Numai bine,
    Alex

  • A plecat cineva pe viza de turist si s-a descurcat? :-? Tin sa cred ca nu toata lumea ce a emigrat in Au au avut mastere si doctorate terminate. :-B no offence
  • andreighilea nu cunosc si nu am cunoscut pe nimeni.

    Daca voi cunoaste pe cineva il voi da in gat... eu platesc taxe pentru drumuri/spitale/etc/etc/etc ei beneficiaza pe nimic. Valea, la furat in alta parte !
  • Buna tuturor, am lipsit ceva vreme de pe aici. Ca un scurt rezumat al unui raspuns Adinei, cand am emigrat eu cu sotia (acum un an si vreo 3 luni) am luat in calcul $3000/luna ca si bani de trai. Adevarul e ca poti trai cu mult mai putin, depinde foarte mult cat de jos te poti duce (din punct de vedere al casei pe care o inchiriezi, noi de ex. am inchiriat un 1-bedroom granny flat, este un apartament cu un dormitor si o bucatarie mai mare, la casa, lipit de casa mare, si platim doar $230/saptamana). Depinde iar de ce anume esti dispus sa lucrezi, cu toate ca acolo iar e cu doua taisuri, pentru ca angajatorii te pot refuza pe motiv ca esti overqualified... As putea sa iti mai dau un pont, noua ne-a prins bine, spre norocul nostru: am venit pe la mijlocul lui septembrie, si am prins valul de angajari casual de Craciun (ma rog, sotia l-a prins, si-a gasit de munca intr-o luna de cand am ajuns, iar eu am prins un contract care imi aducea undeva la $150-$300 pe saptamana, la o zi sau 2 lucrate). Totul pus cap la cap ne-a ajutat sa traim decent, mult peste limita de supravietuire, in conditiile in care sotia lucra 3-4 zile pe saptamana. Partea cu emigratul pe bucati a familiei este foarte dificila, din momentul in care vrei sa aplici pentru ceilalti membri ai familiei va dura cel putin 6-12 luni, iar sansele de a obtine viza nu sunt garantate de nimeni, din moment ce nu ati aplicat toti odata pentru viza cei de la imigrari isi (si va) vor pune mari semne de intrebare, care probabil vor influenta in mod foarte negativ decizia de a va acorda viza. Cu viza de turist nu vei avea nici cea mai mica sansa sa vii sa incerci macar sa lucrezi, pentru ca legile de aici sunt facute sa fie respectate, si se respecta de catre marea majoritate (am auzit un caz, acum aproape 2 ani, daca mai tin bine minte angajatii au fost deportati instant, iar angajatorul a fost amendat cu $400.000 si inchisoare vreo cativa ani). Plus ca primesti interdictie in tot Commonwealth-ul (inclusiv UK ;) )
    Referitor la copii, alnaibii stie cel mai bine, avand in vedere ca si ei au emigrat un pic inaintea noastra.
  • Salutare si La multi ani,

    Lucian, spune-mi te rog cat de greu sau, evident, usor, v-a fost sa inchiriati un granny flat? Pentru inceput ne-a placea sa platim pentru un granny flat decat pentru o casa, evident din cauza banilor. In rest, numai bine si o viata frumoasa acolo in Au.
  • Noi am reusit sa inchiriem relativ repede, o data pentru ca am vorbit direct cu proprietarii, si al doilea, sincer, cred ca erau un pic la inghesuiala... Probabil am avut noi norocul asta, nu stiu ce sa zic.
  • Salutare Lucian,

    Legat de inchiriat vreau sa te mai intreb doar atat: ai avut job inainte de inchiriat?